Volledig scherm
Jos van de Sande geldt als de autoriteit op het terrein van de Q-koorts. © Lieke Kipping

'Brabant, wees blij met uitspraken artsen over veehouderij' (video)

DEN BOSCH - Brabant moet blij zijn dat artsen zich mengen in het debat over de toekomst van de veehouderij. Dat betoogde Jos van de Sande, donderdag bij zijn afscheid als GGD-arts onderscheiden met de Brabantse onderscheiding 'Hertog Jan', vrijdagochtend in een toespraak tot Provinciale Staten.

Van de Sande stelde zich hiermee vierkant op achter de Reuselse huisartsen en de Bossche kankerchirurg Ignas van Bebber, die in de voorbije weken riepen om een stop op de groei van de veestapel omwille van de volksgezondheid. "Zij vullen het wetenschappelijk onderzoek prima aan met praktijkervaring en daar moeten we blij om zijn", stelde Van de Sande.

Hij wees erop dat artsen in vroegere tijden ook vanuit hun praktijkervaring hebben aangedrongen op betere drinkwatervoorziening en riolering, zonder dat er al wetenschappelijk bewijs was voor de slechte invloed van bijvoorbeeld grachten en open riolen.

Studie
Vooral vanuit agrarische kringen is veel kritiek op de uitlatingen van de huisartsen en Van Bebber. De GGD Hart Voor Brabant concludeerde begin juni na een korte studie dat er geen hard wetenschappelijk bewijs is voor de door Van Bebber genoemde relatie tussen veehouderij en longkanker. Van de Sande wees vrijdagochtend op een zeer recent door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gepubliceerd rapport over luchtverontreiniging. Daarin staat dat de ammoniakuitstoot van landbouw invloed heeft op meer dan de helft van de voortijdige sterfte door luchtverontreiniging.

Hij haalde ook fel uit naar de beoogde mega-geitenhouderij in Rossum, net aan de Gelderse kant van de Maas: "Ik ben stomverbaasd over de plannen, amper zes jaar na uitbraak van de grootste q-koorts-epidemie in de wereld, die duidelijk gelieerd is aan de intensieve veehouderij."

Meer over de q-koorts op bd.nl/q-koorts.

Jos van de Sande nam geen blad voor de mond in zijn toespraak:

Jos van de Sande, donderdag bij zijn afscheid als GGD-arts onderscheiden met de Brabantse onderscheiding 'Hertog Jan', vrijdagochtend in een toespraak tot Provinciale Staten.