Volledig scherm
© Thinkstock

Brabant wil 'niet overhaast' aan de slag met rapport over gezondheid rond stallen

DEN BOSCH - Brabant worstelt met het spraakmakende VGO-rapport over de relatie tussen veehouderij en volksgezondheid. De provincie wil ‘niet overhaast reageren’ maar kan evenmin blijven stilzitten, gaf gedeputeerde Anne-Marie Spierings vrijdagochtend aan. 

Gemeenten moeten volgens Spierings bij nieuwe bouwverzoeken van boeren nu al rekening houden met de uitkomsten van het VGO-onderzoek: “Je kunt bij het verlenen van een vergunning nu niet doen alsof het rapport er niet zou zijn.” Lastig daarbij is wel dat het rapport nog niet tot nieuw beleid heeft geleid (‘Den Haag’ werkt daar aan) en bovendien nieuwe vragen opgeroepen heeft.

Overleg
Over de verdere aanpak is de provincie overleg gestart met gemeenten, landbouw- en milieuorganisaties. Het rapport wordt ook betrokken bij lopende discussies over landbouwzaken, zoals de mestverwerking in Brabant.

Het begin juli gepresenteerde VGO-rapport toont aan dat veestallen effect hebben op de gezondheid van omwonenden. Dat effect is niet eenduidig, er zijn zowel positieve als negatieve invloeden gevonden in het onderzoek ‘Veehouderij en Gezondheid Omwonenden’.

Volg het laatste nieuws over mestfabrieken in de regio via bd.nl/mestfabriek.