Volledig scherm
Minister Jeroen Dijsselbloem © ANP

Brabant zoekt naar beste manier om criminelen te plukken

DEN BOSCH - Justitie in Brabant pakt meer en meer geld af van criminelen, maar al met al blijft het maar een schijntje. Samen met politie, burgemeesters en de Belastingdienst zoekt het OM daarom naar de beste manier om de georganiseerde misdaad armer te maken.

De beste manier is niet per se de weg via de rechtbank. Ontnemingsprocedures duren vaak lang en ze leveren niet zelden een stuk minder op dan justitie had gehoopt. In West-Brabant probeert justitie sinds vorig jaar vaker een schikking te treffen met criminelen. En ook het fiscaalrechtelijke pad, met naheffingen van de Belastingdienst, komt vaker in beeld.

Beste aanpak
​Minister Dijsselbloem van Financiën sprak maandag in Oosterhout met Brabantse burgemeesters en de taskforce drugscriminaliteit over de beste aanpak. Extra geld voor de jacht op het criminele geld wilde hij nog niet toezeggen. Maar als Brabant kan aantonen dat de nieuwe methodes werken, zal de beloning uit Den Haag volgen, zo beloofde hij. De schatting is dat in de georganiseerde misdaad in Nederland 9,3 miljard euro omgaat. Justitie pakte vorig jaar 143,6 miljoen euro terug. 

Lees in het Brabants Dagblad van 14 juni meer over de Brabantse inspanningen om de criminelen armer te maken.