Volledig scherm
‘Achter de Poort’ in Den Bosch

Brabants Dagblad-tekenaar Miesjel van Gerwen te gast bij ‘Achter de Poort’

DEN BOSCH – Tekenaar, columnist, ontwerper en organisator Miesjel van Gerwen was zondagmiddag één van de gasten bij de culturele salon ‘Achter de Poort’ in Den Bosch.

Onderwerp van gesprek bij de culturele middag over ‘Van Jheronimus Bosch naar Charlie Hebdo’ in De Knillispoort was de kracht van de cartoon, karikatuur en spotprent. “Schilder Jeroen Bosch hield de mensen in zijn schilderijen vroeger al een spiegel voor”, zegt Erik Lamers, die de bijeenkomst vanuit historisch perspectief belicht.

“Ik probeer in mijn tekeningen voor de krant een aspect van het nieuws te belichten”, aldus Van Gerwen. “Dat doe ik in het ’t Moer(as) met kikkers, vogels en padden vaak op een ironische, kritische, maar veelal ook op een milde manier. Met alleen kwaken schiet je niet veel op. Je moet weten waar je het over hebt.”

Van Gerwen vindt het jammer dat zijn tekeningen naar de regiopagina’s zijn verhuisd. “Vroeger stonden de ‘spot’prenten op de voorpagina van de krant”, zegt hij. “Mensen bekeken eerst de tekening en gingen daarna op zoek naar het artikel in de krant.”