Volledig scherm
© Thinkstock

Brabantse sporters goed voor 113 Olympische medailles sinds 1900 (kaart)

* UPDATE 10.36 uur * NOORD-BRABANT - Brabantse sporters zijn er sinds 1900 in geslaagd om 113 gouden, zilveren, of bronzen medailles in de wacht te slepen tijden de Olympische Zomerspelen. Dat blijkt uit gegevens van het NOC*NSF.

Het gaat om 43 gouden, 47 zilveren en 23 bronzen medailles.

Top vijf
Eindhoven is nipt de gemeenten met de meeste medailles. In 116 jaar wonnen Eindhovenaren achttien medailles. Den Bosch eindigt met zeventien medailles op de tweede plaats. De opvallende derde is Veghel met elf keer eremetaal. Dat aantal wordt behoorlijk opgeschroefd door de Veghelse Anky van Grunsven die negen van de medailles voor haar rekening neemt.

Tilburg (negen medailles) en Breda (acht medailles) maken de top vijf compleet.

Nederland
In totaal wonnen de Nederlandse sporters 852 medailles op Olympische Zomerspelen: 238 keer goud, 278 keer zilver en 336 keer brons.

Op provincie-niveau scoort Brabant een derde plaats. Alleen sporters uit Noord-Holland (215) en Zuid-Holland (190) pakken meer medailles. Brabant scoort het beste van Nederland op het gebied van het percentage gouden medailles. Zo'n 38 procent van de keren dat eremetaal werd uitgereikt, ging het om goud.

Hoger aantal
Het aantal medailles op de overzichtskaart kan hoger uitvallen dan wat het NOC*NSF aangeeft. De reden daarvoor is dat per sporter gekeken is naar de woonplaats. Een medailles voor een teamsport wordt dus meerdere keren gerekend voor losse sporters.

Lees het laatste nieuws over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de Brabantse deelnemers op bd.nl/rio2016.