Volledig scherm
© anp

Brandweer krijgt eliteteam in Tilburg

TILBURG - De brandweer heeft vijf eliteteams opgericht om uit te rukken bij gecompliceerde branden en grote incidenten als explosies en ingestorte panden. Nu kampt de gewone brandweer vaak met een tekort aan gespecialiseerde kennis en ervaring. Eén van de eliteteams komt in Tilburg. De andere vier worden gestationeerd in Zwolle, Alphen aan den Rijn, Drachten en Beusichem.

De afgelopen maanden zijn ruim 140 specialisten opgeleid, die over de vijf eliteteams zijn verdeeld. De teams worden ingezet bij grote incidenten met potentieel veel slachtoffers, zoals de gasexplosie op Urk afgelopen juni en het brugongeluk in Alphen aan den Rijn vorig jaar.

Deze zogeheten STH-teams (Specialisme Technische Hulpverlening) zijn extreem goed getraind en 24 uur per dag inzetbaar. Ze worden herkenbaar aan oranje pakken en witte helmen. Een STH-team bestaat bij elke uitruk uit negen personen, onder wie een teamleider, reddingswerkers en twee logistiek ondersteuners die zorgen dat al het materiaal op tijd op de juiste plek is.

Ook zijn ze uitgerust met de modernste apparatuur: twee containers vol gereedschap en hightech apparatuur, waaronder een 25.000 euro kostende searchcam - een speciale camera - en een hypergevoelige sensor waarmee naar slachtoffers onder het puin kan worden gezocht.

Bij de gasexplosie op Urk afgelopen juni is voor het eerst een eliteteam van de brandweer uitgerukt. Het uitgerukte team was van de regio Oost, met als standplaats Zwolle. Officieel zijn de eliteteams nog niet goedgekeurd, omdat de burgemeester van de veiligheidsregio's pas in december hun handtekening zetten. De 25 veiligheidsregio's van Nederland zijn nu nog zelf verantwoordelijk voor een goede aanpak van grote incidenten.

Volledig scherm
© Koen Laureij
Volledig scherm
© Marlies Wessels
Volledig scherm
© ANP