Volledig scherm
De kazerne had voor veel kinderen iets weg van een terrein waar je lekker kunt apenkooien. © Chris Korsten

Brandweer praat publiek bij over huidige acties tijdens informatiemiddag op kazerne in Den Bosch

DEN BOSCH - De brandweer hield kazerne aan de Vogelstraat zaterdagmiddag een Open Huis. De belangstelling was groot. Met name kinderen konden hun lol op, voor hen vormde de kazerne één groot avontuur. Tegelijkertijd ontvingen hun ouders en begeleiders uitgebreide informatie over waarom de brandweer al een tijdje actie voert.

De 7-jarige Anouk van Hoof had het uitstekend naar haar zin. Eerst klom ze -weliswaar met enige moeite- op de chauffeursstoel van een geparkeerde tankautospuit(TAS), een basisvoertuig dat door de brandweer wordt ingezet bij uiteenlopende calamiteiten. Vervolgens hees ze een kuipbrancard, dat middels een touw verbonden was aan een hoogwerker, met brute kracht naar boven. ,,Ik wil later brandweervrouw worden, omdat ik andere mensen graag wil helpen", vertelde ze in het bijzijn van haar ouders Johan en Elle.

Pensioen
"Nou nou, dat zijn hele mooie toekomstdromen. Alleen hoop ik voor dit meisje dat later, als ze eenmaal groot is, de pensioenregeling en aanverwante zaken beter geregeld zijn dan dat die nu in het vooruitzicht worden gesteld", vertelt Nico van de Griendt (62), voormalig hoofd brandwacht(HBW) en tegenwoordig pensionado, waarmee hij meteen de noodzaak van de acties aangeeft. Het is niet fair dat brandweerlieden moeten doorwerken tot hun 62ste. Persoonlijk heb ik ook te maken met een versoberde regeling, die hopelijk nog ooit gerepareerd wordt.

Van Griendt wijst ook op de gevaren van te lang doorwerken als hulpverlener. ,,Wanneer je als hulpverlener oud en versleten bent, is het onverantwoord om bijvoorbeeld een brandend huis in te gaan. Mede hierom wordt er op dit moment actie gevoerd."

,,Voor de duidelijkheid: in principe is nu een zogeheten 'zondagdienst' van toepassing. Maar als de nood aan de man komt, rukt de brandweer gewoon uit."

Volledig scherm
De 7-jarige Anouk van Hoof kroop onder andere achter het stuur van een tankautospuit. © Chris Korsten
Volledig scherm
Een oefening met een kuipbrancard was bij veel kinderen in trek. © Chris Korsten
Volledig scherm
Kinderen konden ervaren hoe het is om brandweerman te zijn. Zo lag er een mensenpop om te redden. © Chris Korsten