Volledig scherm
Bewoners in Orthen vlechten riet voor de maquette van de uitkijkpost. © Peter de Bruijn

Burendag op veertig locaties in gemeente Den Bosch

DEN BOSCH – Stoeptegels mozaïeken, bloembollen planten, de speeltuin schoonmaken of samen zumba dansen. Er was zaterdag van alles te doen in Den Bosch tijdens Burendag. Bij het Oranjefonds waren 40 activiteiten in de gemeente Den Bosch aangemeld. (23 in Den Bosch, 10 in Rosmalen, 5 in Vinkel en 2 in Nuland). In Nederland stonden voor vandaag ruim 4.600 projecten op de rol.

In Orthen bij de Kerkhoekweg bouwen enkele buren een maquette van een ‘levende’ uitkijkpost die begin volgend jaar mogelijk in de natuur bij de Ertveldplas geplaatst wordt. “Het zijn straks wilgen”, legt bedenker Sjef de Hoogh uit. “De bedoeling is dat er over enkele jaren in de bomen platformpjes op 2,5 meter en 5 meter hoogte komen. Natuurliefhebbers kunnen dan de 88 verschillende vogels en allerlei andere dieren goed bekijken.”

In de Muntel planten de buren duizend biologische bloembollen in buurttuin ‘Bietje bij Bietje’ aan de Baden Powellstraat. “We zijn tot nu toe meer aan het eten dan aan het werk”, zegt buurtbewoner Wies Stael lachend. “Zo leer je elkaar beter kennen. De zelfgemaakte pompoensoep is een echte ‘wijksoep’. Daar zijn meer dan tien mensen bij betrokken geweest.”

Reflecterend straatnaambordje
In de Vijfde Donk hebben de buren onder meer een glimmend reflecterend nieuw straatnaambordje bij een appartementencomplex opgehangen. “Ambulance- en taxichauffeurs en anderen die voor de eerste keer op bezoek kwamen, konden ons vaak niet vinden”, legt Mijk Reinders uit. “Daar hadden we last van. Dat hebben we samen als buurt opgelost. Mijn buren zijn ontzettend belangrijk. Ze voelen een beetje als familie.”

Maandag in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch, meer aandacht voor Burendag

Volledig scherm
In buurttuin 'Bietje bij Bietje' werden biologische bloembollen geplant. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Trots op het nieuwe straatnaambordje. © Peter de Bruijn