Volledig scherm
Burgemeester Fons Naterop tijdens een vergadering. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Burgemeester Fons Naterop stapt op als voorzitter Omgevingsdienst na wanbeleid

DEN BOSCH/TILBURG - Fons Naterop, voorzitter van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, stapt op. Dat maakten Naterop (de burgemeester van Aalburg) en vice-voorzitter Johan van den Hout (gedeputeerde provincie Noord-Brabant) dinsdagmiddag bekend.

Bij de omgevingsdienst was het de afgelopen jaren een financiële en organisatorische janboel. Naterop is daarvoor uiteindelijk bestuurlijk verantwoordelijk. De Aalburgse burgemeester biedt in een brief aan alle bij de omgevingsdienst aangesloten gemeenten excuses aan voor 'daar waar door vermeende nalatigheid in het proces en sturing door mij als voorzitter in uw ogen fouten zijn gemaakt'. Naterop stelt dat hij zichzelf recht in de spiegel kan aankijken, omdat hij altijd naar eer en geweten heeft gehandeld. Onder vuur
De leiding van de Omgevingsdienst ligt al een tijdje onder vuur. Bij de instantie, die namens 27 gemeenten in Midden- en West-Brabant milieuvergunningen verleent, bedrijven controleert en bijvoorbeeld helpt met het opruimen van gedumpt xtc-afval, is het al sinds de start in 2013 een behoorlijke puinhoop.
De omgevingsdienst kampt met een tekort op de begroting van ongeveer 4,5 miljoen euro. Dat gaat alle gemeenten in Midden- en West-Brabant én de provincie extra geld kosten. De provincie, goed voor 36 procent van de omzet van de omgevingsdienst, kan een rekening van rond de 1,5 miljoen euro verwachten, voor de gemeente Tilburg (11 procent) kan die oplopen tot vijf ton.De komende jaren gaat de omgevingsdienst tot 1,5 miljoen euro per jaar bezuinigen. De aangesloten gemeenten moeten hogere tarieven gaan betalen om de organisatie financieel gezond te maken. Vertrek De omgevingsdienst staat door de problemen onder financieel toezicht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Verschillende gemeenteraden, onder meer die van Tilburg, Waalwijk, Loon op Zand en Gilze en Rijen, drongen de afgelopen weken aan op het vertrek van Naterop, of in sommige gevallen zelfs van het voltallige bestuur.