Volledig scherm
© Thinkstock

Burgemeester Tilburg: reguleren wietteelt prima, maar taskforce blijft nodig

TILBURG - De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus, voorzitter van de Brabantse taskforce tegen de drugs, hoopt dat de Tweede Kamer inderdaad kiest voor het reguleren van de wietteelt. ,,Daar zou ik voor zijn, want de schimmigheid rondom de coffeeshops verdwijnt. Maar het is niet zo dat het probleem van de drugscriminaliteit dan ook verdwijnt. Het is geen wondermiddel."

Juist vrijdagmorgen zette Noordanus in het Brabantse Provinciehuis de plannen van de taskforce voor de komende jaren uiteen.

De Brabantse drugscriminelen die nu illegaal hennep telen, zullen niet opeens brave huisvaders worden als de overheid de teelt in eigen hand gaat nemen, zei Noordanus na afloop van de presentatie. Hij wijst er op dat de meeste wiet die in Nederland geteeld wordt, naar het buitenland gaat.

,,Bovendien zijn veel drugscriminelen multi-ondernemers. Ze doen in wiet, maar ook in synthetische drugs." Noordanus hamert er ook op dat er een goed model komt voor de gereguleerde wietteelt. ,,In Colorado, een van de Amerikaanse staten waar softdrugs ook gereguleerd is, is een enorme wildgroei ontstaan. Je moet uitgaan van de lokale behoefte en het goed controleren."

Vergunninghouders
De kern van het wetsvoorstel uit de Tweede Kamer is dat coffeeshophouders wiet aankopen van 'vergunninghouders', die de softdrugs telen in een gesloten systeem en op kwaliteit laten controleren door de overheid. Wietkwekerijen zonder vergunning worden opgespoord en ontmanteld. Tientallen burgemeesters drongen hier al langer op aan, maar vonden geen gehoor.