Volledig scherm
Staatssecretaris Dijkhoff (midden) tijdens eerder overleg op het Bossche provinciehuis. © Chris van Mersbergen

Burgemeesters en Van de Donk overleggen weer over asielopvang

DEN BOSCH - Brabantse burgemeesters en wethouders en commissaris van de koning Wim van de Donk komen woensdagavond in het provinciehuis weer bij elkaar om te overleggen over de opvang van asielzoekers in Brabant.

Centrale vraag daarbij is hoe het verder moet met het Brabantse asielplan, waarbij gemeenten door de provincie verplicht werden om in totaal 14.000 asielzoekers op te vangen. Sinds het afkondigen van het plan door Van de Donk, eind maart, is de instroom van asielzoekers blijven dalen. Daarom neemt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) locaties die klaar zijn nu soms niet af, omdat er een capaciteitsoverschot is. Dit gebeurde onlangs in Waalwijk en Veghel.

'Vooral doorgaan'
Van de Donk riep de gemeenten eind vorige week op toch vooral door te gaan met het ontwikkelen van opvanglocaties. Dat er nu minder asielzoekers naar Nederland komen, wil niet zeggen dat dat de komende maanden ook zo is, stelt hij. Wel gaf de commissaris aan dat er door de lagere instroom prioriteiten kunnen worden gesteld, waarbij sommige plannen sneller worden afgerond en andere nog beter kunnen worden uitgewerkt.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.