Volledig scherm
Bij daglicht werden de puinhopen in Den Bosch pas echt goed zichtbaar. © Bart Meesters

Camera in Pearle kan helpen bij zoeken naar oorzaak instorting Den Bosch

DEN BOSCH - Mogelijk biedt een camera in het zaterdagavond ingestorte Bossche Pearle-filiaal uitkomst over de oorzaak van de instorting. Volgens een woordvoerster van de opticienketen moet er zaterdag minstens één camera hebben gehangen en misschien wel meer.

Grote vraag is of de camera bruikbare opnamen heeft gemaakt en of het ding überhaupt kan worden gevonden in de puinhoop. Karel Terwel, onderzoeker aan de TU in Delft, beschouwt de opnamen als een welkome aanvulling op de beelden van de instorting die zijn gemaakt door een camera in de apotheek tegenover het pand.

Die opnamen deden de Amsterdamse restauratieconstructeur Ernst de Beaufort denken aan een explosie. ''Uit ervaring weet ik dat het een knal kan zijn die je buiten niet hoeft te horen'', aldus De Beaufort. "Maar het blijft lastig om er iets over te zeggen."

TU-onderzoeker Terwel wijst erop dat je er bij oudere panden zoals het ingestorte pand rekening mee moet houden dat er jarenlang af en toe kleine bouwkundige veranderingen zijn uitgevoerd die uiteindelijk grote gevolgen kunnen hebben.

Kijk voor meer informatie over het ingestorte pand op de Markt in Den Bosch en voor beeldmateriaal op bd.nl/instorting.