Volledig scherm
Rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx/BD

Celstraffen tot 10 jaar voor ripdeals van elfkoppige Bossche bende

DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag zeven mannen veroordeeld voor onder meer gewapende overvallen op wietkwekerijen in twee woningen en in een bedrijfspand en een ramkraak in Duitsland.

Zes van de zeven verdachten zijn daarnaast veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank legde straffen op van 87 dagen, drie, vier, vijf, zes en tien jaar (twee keer) gevangenisstraf. Vier andere verdachten werden vrijgesproken. De straffen waren een stuk lager dan de eisen van het Openbaar Ministerie. Voor alle verdachten samen eiste justitie vorige maand 66 jaar, de rechtbank komt nu uit op ruim 38 jaar.

493 mobiele telefoons
De verdachten in de leeftijd van 23 tot 31 jaar maakten zich tussen juni 2011 en maart 2014 in verschillende samenstellingen schuldig aan diverse strafbare feiten. Ze pleegden ripdeals in Gorinchem en Heerlen, pleegden een overval in Almere en maakten bij een ramkraak in een winkel in Hannover 493 mobiele telefoons buit. Vrijwel alle verdachten wonen in Den Bosch en zijn van Marokkaanse afkomst.

Automatisch vuurwapen
​De verdachten waren in het bezit van verboden wapens (waaronder een automatisch vuurwapen en een pistool) en gestolen auto’s. De wapens werden gebruikt om mee te dreigen, maar in een aantal gevallen is ook daadwerkelijk geschoten. Bij het voorlezen van het vonnis hekelde de rechter het 'schijnbare gemak' waarmee de verdachten naar de wapens grepen. ,,Je krijgt de indruk dat ze dit gewoon zagen als een manier van leven."

De rechtbank spreekt vier verdachten vrij van (het medeplegen van) diverse strafbare feiten en deelname aan een criminele organisatie vanwege onvoldoende bewijs.