Volledig scherm
Zorginstelling Coudewater is aangewezen als locatie voor een asielzoekerscentrum. © Marc Bolsius

COA: plaats voor 1.400 mensen in azc Coudewater in Rosmalen

ROSMALEN - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bij de inrichting van het asielzoekerscentrum op landgoed Coudewater in Rosmalen tot het laatst aangestuurd op de opvang van zoveel mogelijk asielzoekers.

Volgens COA-berekeningen zou bij optimaal gebruik van het landgoed plaats zijn voor 1.400 asielzoekers. Dat blijkt uit notulen van de overleggen tussen partijen die het Brabants Dagblad via een Wob-procedure heeft opgevraagd.

Weinig geld, veel asielzoekers
In de diverse overleggen tussen COA, GGZ Oost-Brabant (eigenaar van Coudewater) en de gemeente Den Bosch sneed vooral het COA steeds het onderwerp over het áántal op te vangen asielzoekers aan. Volgens unitmanager Anthony Slinkert kijkt het COA vooral hoe ze voor zo min mogelijk geld zo veel mogelijk mensen zo lang mogelijk kan opvangen.

Maatschappelijk draagvlak
Opvallend is ook de rol van de Bossche wethouder Eric Logister. Hij laat in het eerste overleg met de klankbordgroep weten niet over aantallen te willen praten. De gemeenteraad had immers al gekozen voor een azc met 600 tot 800 mensen voor 10 tot 15 jaar. In het overleg met GGZ en COA verklaart Logister dat de gemeente vanwege ‘maatschappelijk draagvlak’ zo dicht mogelijk tegen de 600 asielzoekers voor 10 jaar wil zitten. Het wordt volgens hem steeds lastiger om opvang voor grote aantallen te realiseren.

Lees vrijdag 10 juni een reconstructie over de invulling van azc Coudewater in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch. Meer over de opvang van vluchtelingen en asielzoekers is te lezen via bd.nl/vluchteling.