Volledig scherm
De 'Blauwe Engel' van het Spoorwegmuseum in 2014. Dit treinstel is in Tilburg opgeknapt in het kader van het re-integratieproject waarbij in totaal 589 mensen mogelijk in contact zijn gekomen met het giftige chroom 6. © Erik Swierstra / Wikimedia Commons

Commissie krijgt jaar voor onderzoek naar chroom 6-affaire in Tilburg

TILBURG - Peter van der Velden, oud-burgemeester van onder meer Breda, gaat de onderzoekscommissie in de chroom 6-affaire leiden. De gemeente Tilburg heeft die commissie ingesteld. De commissie krijgt een jaar de tijd om met resultaten te komen. 

De commissie heeft de opdracht een onafhankelijk wetenschappelijke onderzoek te laten uitvoeren naar de gezondheidsrisico's door het vrijkomen van de mogelijk kankerverwekkende stof. Dat risico bestaat voor 581 mensen die tussen 2004 en 2011 betrokken waren bij het schuren van oude treinstellen in Tilburg. Zij zijn mogelijk blootgesteld aan chroom 6 dat in de grondverf zat.

Commissie
Naast Van der Velden, onafhankelijk voorzitter, telt de commissie nog vijf leden. Onder hen Yvonne van Mierlo, topvrouw van Movisie (kennisinstituut in het sociaal domein), de Tilburgse jurist Marius de Jong en Marian Schaapman, directeur bureau beroepsziekten van FNV.

De commissie besluit zelf hoe het onderzoek wordt uitgevoerd en welke instanties dat gaan doen. In september 2017 moeten de bevindingen er liggen.

Re-integratie
Het schuren van in totaal vijftien treinen gebeurde destijds bij het gemeentelijk re-integratiebedrijf tROM op het terrein van NedTrain in Tilburg.