Volledig scherm
Noël Josemans is aanjager op het eFFectfestival. © Sandra Peerenboom

Cultureel aanjager en Bosschenaar Noël Josemans barst van de dromen

DEN BOSCH - Zeg nooit ‘dat kan niet’ tegen Noël Josemans (1988). Hij gelooft in kansen en wijst zelden ideeën af die leven bij mensen in de stad. „Wel denk ik graag mee over hoe het beter of toch kan”, zegt hij. „Ik heb een kansenbril op.”

Den Bosch barst van de dromen en daarvan zijn er meer bereikbaar dan mensen denken, vindt de Bosschenaar. „Gewoon door te doen.” De zelfbenoemde cultureel aanjager timmert al jaren aan de weg in de stad. Zijn doel? „Mensen bij elkaar brengen, ruimte geven aan hun talenten”. Hij werkte onder meer mee aan de documentaire Maak je Stad, organiseerde het eFFect Festival bij het Engelermeer, programmeert het Bosch Winterparadijs en is betrokken bij de burgerbeweging Mijn Den Bosch.

Josemans: „De stad samen met mensen bedenken en bouwen gebeurt heel weinig. Ik geloof in eigenaarschap. Mensen dingen zelf laten regelen. Voor je eigen initiatief knok je harder. Als je zaken laat opzetten door instituten, creëer je afstand. Ik was blij met de crisis van 2008. In slechtere omstandigheden gaan mensen meer zelf doen.”

Lees donderdag 11 augustus het hele interview met Noël Josemans het Brabants Dagblad, editie Den Bosch.