Volledig scherm
Vader Hans en zijn dochter Cynthia. © Marc Bolsius

Cynthia (17) ondanks bivakkeren bij postbedrijf te laat voor paspoort

DEN BOSCH - De 17-jarige Cynthia uit Indonesië kan vooralsnog niet bij haar vader in Den Bosch gaan wonen. In een poging de vereiste papieren op tijd bij de gemeente te krijgen, heeft een oom van Cynthia nog bij het distributiecentrum van postbedrijf DHL gebivakkeerd. Hij bracht de documenten vervolgens snel naar de gemeente Den Bosch, maar kwam enkele uren te laat aan. Een rechtszaak is nu de laatste strohalm.

Cynthia woonde haar hele leven in Indonesië bij haar moeder. Ze droomde er als kind al van om na haar middelbare school bij vader in Den Bosch te gaan wonen. „Ik wil verpleegster worden.” Vorige week deden vader en dochter in deze krant uit de doeken dat Cynthia officieel nog erkend moet worden door haar vader Hans ten Have. Als dat zou gebeuren voor haar 18de verjaardag, krijgt Cynthia een Nederlands paspoort en kan zij hier blijven. Maandag werd Cynthia echter 18.

Bivakkeren 
De erkenningsprocedure werd maanden geleden al in gang gezet, maar liep veel vertraging op. Uiteindelijk gingen de stukken die de gemeente Den Bosch nodig heeft vorige week in Indonesië op de post. „We hebben de hele tijd via track and trace bijgehouden waar het pakketje was”, aldus Karin ten Have, tante van Cynthia. In een ultieme poging toch nog op tijd te zijn, bivakkeerde de oom van Cynthia bij het distributiecentrum in Eindhoven. Daar arriveerde het pakketje uiteindelijk op maandagochtend.

Te laat
„Om negen uur zaten we met zijn allen op het stadskantoor in Den Bosch, met alle documenten. We werden welkom geheten, Cynthia werd gefeliciteerd met haar verjaardag en wij ook”, aldus tante Karin. Na uren wachten kreeg het meisje het ergste ‘cadeau’ denkbaar. „De documenten waren allemaal goedgekeurd. De erkenning kon doorgaan, maar het was te laat voor een paspoort.”

Al eerder liet de gemeente in een reactie aan deze krant weten dat van de regels niet kan worden afgeweken. De enige mogelijkheid die nu nog resteert, is een rechtszaak waarin het besluit van de gemeente wordt aangevochten. De vader van Cynthia is al bij het Juridisch Loket geweest.