Volledig scherm
Johan van Laarhoven. © BD

D66 niet tevreden met antwoord minister in zaak Johan van Laarhoven

DEN BOSCH/TILBURG - D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp vindt dat minister Van der Steur haar kamervragen over coffeeshophouder Johan van Laarhoven die vastzit in een Thaise cel niet afdoende heeft beantwoord. Bergkamp wil weten wat de rol van Nederland is geweest bij de aanhouding van Van Laarhoven in Thailand.

Dat vertelde Bergkamp woensdag in het Radio 1-programma De Ochtend. In de uitzending gaf zij aan dat ze het antwoord krijgt dat Van Laarhoven is veroordeeld op basis van de Thaise witwaswet, maar dat onduidelijk blijft wat dat inhoudt en wat de Nederlandse rol is geweest. Bergkamp wil nu een beroep doen op kamervoorzitter Khadija Arib, om alsnog antwoord te krijgen op haar vragen.

D66 houdt Nederland verantwoordelijk voor de gevangenschap van coffeeshophouder Johan van Laarhoven uit Tilburg. Thailand arresteerde hem na een rechtshulpverzoek van het Openbaar Ministerie in Breda, dat zelf een strafonderzoek heeft lopen tegen de leiding van de The Grass Company. Van der Steur vindt echter dat Nederland niet verantwoordelijk is voor het Thaise besluit om Van Laarhoven ook zelf te vervolgen.

De minister gaf vorige week in antwoord op de kamervragen van D66 aan geen reden te zien om de in Thailand gevangen zittende coffeeshophouder Johan van Laarhoven uit Tilburg te helpen.

103 jaar

De grondlegger van coffeeshopketen The Grass Company werd in 2015 in Bangkok tot 103 jaar cel veroordeeld, waarvan hij er 20 moet uitzitten. Van Laarhoven heeft hoger beroep ingesteld, maar dat dient naar verwachting pas in 2017.

Lees meer over de Tilburger op bd.nl/vanlaarhoven.