Volledig scherm
Het eindresultaat: de in 1584 afgebrande middentoren is herrezen, zij het in een kartonnen versie. © Chris Korsten

De afgebrande middentoren van de Sint-Jan in Den Bosch is herrezen

DEN BOSCH - De missie van de Franse ontwerper Olivier Grossetête, die in Den Bosch is op uitnodiging van Festival Boulevard, is geslaagd. Op de Markt staat nu een circa 24 meter hoge toren, opgebouwd uit een grote hoeveelheid kartonnen dozen en meters tape, te pronken. De toren is een 'replica' van de in 1584 afgebrande middentoren van de Sint-Jan. 

Van 10.00 tot 17.00 uur hebben honderden omstanders op deze zaterdag hun steentje bijgedragen aan de opbouw van het project. Dat gebeurde veelal op spontane wijze, gepaard gaand met de nodige hilariteit. Een hels karwei waarbij het samenwerkingsaspect centraal stond. "We zijn begonnen met de top; vervolgens zijn we langzaam maar zeker richting grondniveau gaan werken", onderstreepte Gentenaar Dirk Dhondt. "De toren bestaat uit 25 bouwlagen. Bij elke bouwlaag hebben al die helpende handen het gevaarte even opgetild. Op het laatst hebben er wel 50 mensen meegeholpen met tillen. Geweldig om die eenheid te ervaren." 

Water
De naar schatting 1200 kilo wegende toren wordt op z'n plaats gehouden door 4 eenheden met ongeveer 900 liter water, op elke hoek één. "De toren staat een beetje scheef, maar de kans dat-ie omvalt is heel klein. Alleen zware windstoten en een flinke plensbui kunnen roet in het eten gooien. De weersvoorspellingen wijzen gelukkig in een andere richting", glunderde Dhondt. "Inderdaad, nou je het zegt: het bouwsel heeft wel iets weg van de toren van Pisa. Je moet er toch niet aan denken dat dronken jongelui er vannacht opklimmen", reageerde voorbijganger Sylvia Feij uit Maastricht. Iets waar de leden van het bouwteam overigens ook al aan gedacht hebben, aangezien een beroep zal worden gedaan op bewakingspersoneel om dat te voorkomen.

Op zondagmiddag om 17.00 uur wordt het bouwwerk weer afgebroken. Met name kinderen worden uitgenodigd om mee te helpen. "Ik heb wereldwijd al veel van dit soort projecten op m'n naam staan. De vergankelijkheid is telkens een issue, maar daar heb ik godzijdank mee leren leven", aldus Grossetête.

Volledig scherm
De toren wordt op z’n plaats gehouden door 4 met touw vastgemaakte eenheden, die ongeveer 900 liter water bevatten. © Chris Korsten
Volledig scherm
De uit Marseille afkomstige ontwerper Olivier Grossetête is tevreden over het eindresultaat. © Chris Korsten