Volledig scherm
© Thinkstock

De Bossche Groenen bezorgd over kunstgrasvelden in Den Bosch

DEN BOSCH - „Het gaat ons te ver om de sportvelden af te sluiten. Maar je moet het niet willen om daar te laten sporten.” Dat zegt Judith Hendrickx, fractievoorzitter van De Bossche Groenen, over de kunstgrasvelden die in Den Bosch zijn aangelegd om te voetballen of rugby te spelen.

Om het veld te laten lijken op natuurgras, zijn in meerdere Nederlandse gemeenten tussen de nepsprieten vermalen autobanden gestrooid. De makers van tv-programma Zembla maken woensdagavond in de uitzending bekend dat in de autobanden hoge waardes zink, olie en giftige kankerverwekkende stoffen die PAK’s heten (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) zijn aangetroffen,

Onderzoek
Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Bosch heeft de Europese Commissie opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de samenstelling van de stoffen van de rubbergranulaat en de effecten hiervan op de volksgezondheid. „De resultaten worden rond februari 2017 verwacht. Wij wachten eerst de resultaten van dit onderzoek af om dan te kunnen bepalen welke vervolgstappen nodig zijn om de volksgezondheid zo goed mogelijk te borgen”, aldus de woordvoerder woensdagmiddag. Volgens hem zijn er in Den Bosch vijftien sportvelden met rubberkorrels.

Gevaren
De Bossche Groenen stelden eind 2012 schriftelijke vragen aan het Bossche college van B en W. Fractievoorzitter Hendrickx wees op de mogelijke gevaren voor de volksgezondheid en het milieu.