Volledig scherm
De drumband (met hier op de voorgrond Wencke Withaar) treedt ook wel eens op zonder het harmonieorkest © Chris Korsten

De Gebroeders Trommel nemen in Den Bosch harmonie De Oude Post op sleeptouw

DEN BOSCH - Eens per jaar staat voor de leden van harmonie De Oude Post de wandeling 'Hop op pad' op de rol. Op verschillende locaties wordt dan een concert gegeven. Zaterdagmiddag was het weer raak.

Terwijl de bezoekers van het Noordbrabants Museum zich voorzichtig over het Museumplein waagden, speelde de in de oranje-zwart uitgedoste harmonieorkest mét drumband er lustig op los. Een hilarisch moment deed zich voor toen een iets te enthousiaste bezoeker zijn rollator even liet voor wat het was en in een handomdraai zijn fototoestel voor de dag toverde. Dat zijn hulpmiddel nog een paar meter doorrolde, leek van ondergeschikt belang. 

Postbodes
,,Mooi, zo'n moment! Geeft aan dat we lekker bezig zijn", reageerde Wencke Withaar, bespeler van de grote trom en tenortrom. Op haar slagwerkinstrument bevindt zich doorgaans een poppetje dat een ouderwetse postbode voorstelt. ,,De harmonie is in 1923 opgericht als personeelsvereniging van de PTT. Bijzonder is dat een deel van onze leden nog altijd werkzaam is in de branche van postbezorging."

Haar 13-jarige zoon Milan is als trommelaar het op een na jongste lid van de harmonie. ,,Mijn vriend Bart Sennema en ik vormen samen de Gebroeders Trommel. We zijn allebei bloedje fanatiek, en willen graag iets bereiken in de muziek", deed Withaar junior uit de doeken.

Anticiperende dirigent
Over fanatiek gesproken: dirigent Jules van de Loo (35) uit Vught vormde in dat opzicht regelmatig de overtreffende trap met zijn woeste zwaaibewegingen en zijn doortastende blik. ,,Ik probeer telkens zoveel mogelijk eruit te halen. Concreet houdt dat in dat ik voortdurend aan het anticiperen ben. Overigens, de opstekende wind stak vandaag de draak met me. Mijn bladmuziek dreigde verscheidene keren weg te waaien. Niet dat zoiets catastrofale gevolgen zou hebben gehad, ik ken immers alle stukken van buiten", sprak Van de Loo na afloop.

De eerste halte van 'Hop op pad' was het Bolwerk Sint-Jan. Liliane City Jungle was de eindhalte.

Volledig scherm
De blazerssectie is redelijk vertegenwoordigd. © Chris Korsten
Volledig scherm
Van het gezicht van dirigent Jules van der Loo druipt het fanatisme af © Chris Korsten
Volledig scherm
Altsaxofonist én spreekstalmeester George Hartong van Lokven © Chris Korsten
Volledig scherm
Harmonie De Oude Post beschikt over een aardig repertoire, variërend van licht klassiek tot mars- en popmuziek.