Volledig scherm
Huiskamer van Marie en Antoinette © Bart Gotink/BD

De huiskamer van Marie en Antoinette, tegen winkelleegstand

Wo 29 jun. Workshops, zingende zusjes en nog een hoop ruimte voor meer initiatieven. In een al jaren leegstaande winkel in de Pastoor de Kroonstraat zit sinds kort de huiskamer van zingende zusjes Marie en Antoinette.

Door Bart Gotink

Soms zingen ze daar spontaan een liedje, of houden ze een bellenblaassessie. Alles doen de zusjes Marie en Antoinette om de wereld een beetje mooier te maken. En dat cabaretduo doet dat sinds kort vanuit een vaste locatie. In 'een hele mooie ruimte, maar wel wat groot', aldus Marie. 380 vierkante meter in de Pastoor de Kroonstraat. 

Maatschappelijk
En dus zijn er naast de optredens van Marie en Antoinette (echte namen: Femke Wesly en Lisette van Schijndel) ook workshops in het pand. Dan gaat het onder meer om Vlekkendingen (kunstwerken ontstaan uit willekeurig gemaakte vlekken) en Mijn Animatie (leren animeren). Maar er is ruimte voor meer. Marie: "Een buurtbewoner vroeg laatst al of ze hier mocht komen breien. Nou, een breiclubje is ook welkom. We staan open voor allerlei initiatieven. We krijgen leuke reacties uit de buurt. Het is hier ook een plek voor ontmoetingen."

Etalages
Het is één van de ongeveer vijftig maatschappelijke initiatieven die de stichting Volop Den Bosch tijdelijk heeft ondergebracht in lege winkelpanden, vertelt Maruja Gutierrez van Volop Den Bosch. "Soms gaat het alleen om een etalage waar kunst in gezet wordt, een andere keer bemiddelen we een heel pand." Doel is dat er leven blijft in de lege ruimtes. Reuring die prettiger is voor de wijk en omringende winkels.

Brugman
Maar soms is ook dat lullen als Brugman, geeft Gutierrez aan. "Vaak moet het via makelaars, eigenaren en investeringsmaatschappijen. Het is blijven bellen." Het oog is altijd gericht op lege panden in de stad. Zo opent binnenkort op de Handelskade een galerie met wisselende exposities. Gutierrez: "Ja, ik weet heel goed welke panden waar nu leegstaan. Ook over bijvoorbeeld een Bijenkorf of V&D hebben wel wat ideeën, maar niets is definitief."

Inloop
Veel van de meubels van kringloopwinkel Gemini, die in het pand staan, zijn te koop. Daarnaast zijn er ook andere spulletje te koop. Zondag 3 juli kan iedereen in elk geval een kijkje nemen tijdens 'Op de thee bij Marie en Antoinette' tussen 14 en 17 uur in de Pastoor de Kroonstraat 42. Dan zullen De huiskamer is normaal open van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Volledig scherm
Aan tafel in de huiskamer van Marie en Antoinette. Van links naar rechts: Maruja Gutierrez, Florence Diemont (beide van Volop Den Bosch), Mirjan van de Hel (Vlekkendingen), Gosia Vissers (Mijn animatie) en Femke Wesly (Marie van Marie en Antoinette). © Bart Gotnik/BD
Volledig scherm
Huiskamer van Marie en Antoinette © Bart Gotink