Volledig scherm
Pieter van Os in 2011 © Marc Bolsius

De laatste cd's worden verkocht, want zonder Pieter van Os is de glans eraf

Di 14 jun. De winkel was zijn lust en leven. En dus werd er hard - misschien wel te hard - gewerkt. Maar sinds het overlijden van Pieter van Os is ook voor Ida van Os-van Rhijn 'de glans er wel vanaf'. En dus sluit de laatste cd-winkel in het centrum van de stad haar deuren per 1 juli. "Als je iets verkoopt, moet je er tenslotte ook verstand van hebben, vond hij.”

Door Bart Gotink

Er werden nog voornamelijk elpees verkocht, toen Pieter van Os zijn winkel in 1984 begon aan de Minderbroedersstraat. Twee jaar later haalde de platenzaak echter de krant omdat Pieter was 'ingesprongen op het compact-disc gebeuren' met een collectie van 200 cd's. Toen de grootste collectie in de stad. 

Handmatig
Het typeerde Pieter, aldus weduwe Ida. Hij hield van het nieuwste, van gadgets. Hij had als één van de eerste een mobiele telefoon en afstandsbedieningen voor allerlei apparaten. Hij liep voorop met een nieuw computersysteem voor de winkelvoorraad, waarin nog wel alles handmatig ingevoerd moest worden.

Pareltjes
Pieter was een echte muziekliefhebber. Hij zocht voor cafés en discotheken in de stad de muziek uit, die de uitbaters dan op zaterdag in de winkel kwamen luisteren. Bakkie koffie erbij. Zo bepaalde hij de muziek in het uitgaansleven. Hij importeerde 'aparte' muziek samen met een winkel in de Bijlmer, waarmee muziek van allerlei nationaliteiten in de winkel terecht kwam. "Die pareltjes liggen hier nog altijd", wijst Ida. Zij en Pieter reisden meermaals naar Austin om platenbazen te bezoeken. "Als je iets verkoopt, moet je er tenslotte ook verstand van hebben, vond hij.” Zelf was Pieter fan van Van Morrison en Bob Dylan. Ida: "Maar we wilden een breed assortiment in de winkel aanbieden, dus we verkochten ook gewoon Jan Smit."

Hard, te hard
Toen het financieel kon, stopte Ida met haar vaste baan om bij te springen in de winkel. Deze verhuisde naar een groter pand in de Snellestraat. Er werd daar hard, 'misschien wel te hard' gewerkt, aldus Ida. "80 uur in de week was voor ons niks. Maar ja, je gaat mee in de flow." Vakantie? "Dan gingen we op zondag weg, en kwamen we de vrijdag daarop terug. Want zaterdag was nou eenmaal de drukste dag in de winkel. Dat was dat perfectionisme in hem." Want ook al stonden Ida en Pieter op de piste in Oostenrijk of lagen ze op het strand in Florida: de voorraden werden ook vanuit daar gecontroleerd en aangevuld.   Ziekte
De liefde voor gadgets zorgde er ook voor dat Pieter dacht weer bovenop zijn ziekte te komen. Op zijn verjaardag nota bene, 1 februari 2013, kreeg hij de diagnose kanker. Op het verjaardagsfeest die dag werd er nog niet over gesproken. Dat wilde Pieter liever nog niet. Hij was tenslotte optimistisch over de afloop. De uitzaaiingen bereikten echter ook zijn hoofd, waarop hij een speciale bestraling onderging. "Dan zei hij: 'zie je wel, met die nieuwe technieken gaan de uitzaaiingen wel weg. Maar hij ging achteruit. Op een gegeven moment kon hij niet meer skiën omdat zijn evenwicht zo was aangetast. Dat was een sneue periode." Het mocht grote optimisme mocht dan ook niet baten. In 2014, op tweede kerstdag, overleed hij.

Drijvende kracht
Aan de muur hangen de herinneringen van 32 jaar cd's verkopen. Foto's van bekende mensen die langskwamen. Pieter met de bril van Freek de Jonge op. Een sateétje eten bij Café Reinds met Ilse de Lange. Gordon die het koppel bedankt voor de promotie van de single 'Kon ik maar even bij je zijn'. Eddy Wally met een optreden voor het goede doel. Ja, dat waren mooie momenten. 

Doosje en boekje
Ida stopt niet omdat de zaken slecht gaan. De liefhebber wil nog steeds een doosje en een boekje bij zijn cd. "Ja hoor. Dan gaat het vooral om mensen boven de 40 jaar. Er komen ook steeds ouderen binnen die niet weten wat ze moeten nu wij vertrekken", aldus Ida. Maar zelf is ze moe, "en ik was nooit moe. Maar sinds het overlijden van Pieter is de glans er vanaf. Hij was de drijvende kracht achter de winkel." En zo sluit een pionier in muziekland de deuren:  Het was één van de eerste die cd's verkocht, en nu de allerlaatste in het centrum die ze nog verkoopt. Tot 1 juli. "Ja, in die zin zijn we wel de laatst der Mohikanen, ja."

In 2012 werd Pieter van Os nog door het BD geïnterviewd over de revival van de vinyl-plaat:

Volledig scherm
Gevel van Pieter van Os in de Snellestraat © Bart Gotink/BD