Volledig scherm
Guido Geelen plaatst een van zijn acht kunstwerken. © John Schouten/Beeld Werkt

De Oude Warande vaste thuisbasis Fundament

TILBURG - De AaBe Fabriek, de Emmapassage en de Spoorzone. Locaties waar de stichting Fundament afgelopen jaren in Tilburg spraakmakende sculptuurexposities maakte. Maar aan het nomadenbestaan van Fundament komt een einde.

De Oude Warande, het sterrenbos bij de universiteit, wordt de speelplek voor een jaarlijkse expositie met tien tot twaalf kunstenaars met daarnaast eens in de vier jaar een grotere expositie met zo’n twintig kunstenaars. Fundament maakte er sinds 2000 al vijf grotere exposities onder de naam Lustwarande. De zesde staat gepland voor 2019.

Geglazuurd steengoed
Aan de eerste van de kleinere exposities, Luster - Clay in Sculpture Today, wordt al hard gewerkt. In het bos is de Tilburgse kunstenaar Guido Geelen in de weer met kleurige met glazuur overgoten gresbuizen: rioolbuizen gemaakt van geglazuurd steengoed. Geelen zaagde ze op maat en sleep het glazuur er weer af. In het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) in Oisterwijk overgoot Geelen acht rioolbuizen met glazuur dat in alle kleuren over de randen lekte en naar beneden droop.

Bijzonder belooft het werk van Alexandra Engelfriet te worden. Ze liet 60 ton onbewerkte klei brengen en gaat er komende week met inzet van haar eigen lichaam en een graafmachine een sculptuur van maken. Hoe die eruit gaat zien, weet ze nog niet. „Het is een proces, ik zie wel hoe het loopt.”

Luster - Clay in Sculpture Today opent 17 september en is tot en met 30 oktober te zien.