Volledig scherm
De initiatiefnemers van Maestro's Recordcafé, van links naar rechts: Luuk Bergervoet, Roy Henkelman en Hugo den Hartog, in een deel van de coffeecorner waar nog druk wordt gewerkt.

De plaat verkoopt 'beter dan ooit' en dus krijgt Den Bosch een derde platenzaak

Wo 8 jun: Op zijn zestiende ging hij werken in een platenzaak, en sindsdien had hij maar één droom. Zelf een platenzaak starten. 20 jaar en plaat of 8000 platen verder, is het binnenkort zover. Roy Henkelman (36) opent 'zijn' platenzaak aan de Hinthamerstraat in Den Bosch.

Door Bart Gotink

Op 5 juli wordt in het pand waar voorheen het 'Italië punt' zat 'Maestro's Recordcafé' feestelijk geopend. Ja, ook een café, want in het de zaak komt een coffeecorner. Maar bovenal zijn er platen. 5000 nieuwe elpee's te koop, want in tweedehands handelt hij voorlopig nog niet of nauwelijks. En steeds vaker worden de nieuwste albums uitgebracht als langspeelplaat.

Black music
Het is de derde platenzaak in Den Bosch. Even verderop zitten onder meer de Langspeelplaat en The Record Hustler. Toch is dat niet teveel, volgens Henkelman, die vooral hoopt meer platenliefhebbers naar de stad te trekken. "En waar The Record Hustler zich meer richt op tweedehands en rockmuziek, richten wij ons meer op black music: Jazz, blues, soul en funk. Verder willen we ook draaitafels uit elk segment aanbieden."

Meisjes van 15, jongens van 100
Want waar de cd het aflegt, verkoopt vinyl 'beter dan ooit', zegt Henkelman tussen de platen die al in het pand liggen. "Eigenlijk is de plaat in honderd jaar nooit weggeweest. Het draait toch om de beleving." Want de muziekliefhebber in platenzaken loopt uiteen van 'meisjes en jongens van 15 tot vrouwen en mannen van 100', aldus Henkelman. Zelf heeft hij 8000 platen thuis, 'een wand vol'.

Biertje
In het recordcafé moet het straks ook gaan draaien om 'de beleving'. Op zaterdag zullen er live-optredens zijn, en het middendeel van het pand is bestemd voor horeca, net als mogelijk een deel van de stadstuin achter het pand. In elk geval komen er panini's, tosti's en 'goede' koffie, vinden ze zelf. Als de proef met het schenken van alcohol in winkels doorgaat, kan er binnenkort ook een biertje gedronken worden.

Volledig scherm
Eerste platen in de nieuwe winkel © Bart Gotink/BD