Volledig scherm
Annie -Kitty- Amerz. © Chris Korsten

De schilderachtige Molenstraat wordt opnieuw gedefinieer tijdens Bossche Amateur Schilderdag

DEN BOSCH - De 27ste aflevering van de Bossche Amateur Schilderdag kent in vergelijking tot andere jaren een iets minder grotere opkomst. Maar mede dankzij de verrukkelijke weersomstandigheden is de schilderpret er niet minder om.

Ze heeft een rustig plekje uitgekozen in De Uilenburg, lekker in de schaduw. Annie -Kitty- Amesz(77) uit Hintham is weer van de partij. "Deze dag, waarop ik in principe nooit andere afspraken maak, staat altijd met rood omcirkeld in mijn agenda. De sfeer is telkens heel erg goed, wat in mijn geval meestal ten goede komt aan het creatieve proces", vertelt Amerz met een schetsblok in de hand. "Ik schilder al zo'n 35 jaar en ben bovendien al jarenlang lid van schildersclub het Bossche Palet. Nee, niet te verwarren met (café) het Bonte Palet. Wat ik nu ga maken? Ik heb mijn blik gericht op de zijgevel van 't Keerhuys. Dat is in ieder geval mijn onderwerp, maar over de concrete invulling ervan kan ik nog weinig zeggen."

Naast haar zit Carien Nutbey uit Rosmalen, een ander lid van het Bossche Palet. "Zie je dat grappige raampje daar? Dat ga ik vereeuwigen op doek. Ik heb niet alleen softpastels maar ook contékrijtjes bij. Het wordt geen abstract schilderij, evenmin een realistisch werk. Zo'n beetje ertussenin", verklapt Nutby. Jet Heller uit Valkenswaard is met acrylverf de schilderachtige Molenstraat aan het herdefiniëren. "Ik zie mezelf min of meer als een impressionist a la Monet. In plaats van het penseel gebruik ik een paletmes, waardoor mijn werk minder strak wordt. Aan het einde van de dag hoop ik m'n schilderij te verkopen. Stel dat het lukt, dan gaan we van de opbrengst gezellig uiteten", glimlacht Heller.

In totaal zijn er circa 80 deelnemers. "Normaal gesproken vindt onze activiteit plaats op de eerste zondag van juni. Het feit dat het nu samenvalt met het evenement De wereld van Jeroen Bosch berust louter op toeval", aldus Wil van der Rijt namens de organisatie.

Volledig scherm
Medeorganisator Wil van der Rijt is van plan om straks ook het penseel ter hand te nemen © Chris Korsten
Volledig scherm
Carien Nutbey © Chris Korsten
Volledig scherm
De excentriek uitziende Jet Heller in actie. © Chris Korsten