Volledig scherm
Deborah Langman. © Marie-Therese Kierkels / Beeld Werkt

Deborah had een rol in politieke soap

TILBURG - Voordat ze naar Turnhout verhuisde had ze met haar partner Jack een galerie in de Tilburgse Noordstraat, een winkel met design en kunst uit Zuid-Afrika.

Deborah Langman (47) leerde haar Jack kennen op kunstenopleiding Tehatex in Tilburg. Zij was student en maakte keramiek, hij was daar docent. De liefde trok zich daar niets van aan. Met hun kinderen Hanna en Ramses keerden de twee dertien jaar geleden hun stad Tilburg de rug toe en verhuisden naar Vlaanderen.

,,In het centrum van Turnhout kochten we een groot huis. Echt groot. Mét een atelier en een eigen concertzaal voor zo'n honderd gasten. De Vlaamse smartlappenzanger Guido Belcanto trad daar op, de Amerikaanse zanger Gregory Page, ikzelf met mijn trio en Vitalski, nachtburgemeester van Antwerpen. Jack maakte in onze woning ook nog twee B&B's."

Ik ken Turnhout tien keer beter dan Tilburg, zegt Langman nu. Maar toen ze er ging wonen, kende ze niemand, terwijl ze in Tilburg kon terugvallen op een groot netwerk. De school van de kinderen bleek een uitstekende plek om nieuwe mensen te leren kennen. Maar ook haar achtergrond als jazz-zangeres hielp haar om zich thuis te laten voelen. In haar woning organiseerde ze intieme huisconcerten en kreeg ze veel mensen over de vloer.

Concurreren
​Zingen, daar wordt ze blij van. In San Diego maakte ze een cd, op uitnodiging van Gregory Page die ze had ontmoet bij jazzpodium Paradox in Tilburg. Toen de Amerikaanse zanger ziek werd, kwam hij op krachten in haar Turnhoutse woning.

De zangcarrière moest concurreren met een loopbaan in de politiek. Zes jaar zat ze in de gemeenteraad van Turnhout, namens de SP-a, Socialistische Partij Anders.

,,Ik stond op de verkiezingslijst, maar had niet onmiddellijk de ambitie om de politiek in te gaan. Maar van een van onze kandidaten kwam een volle neef in de raad. Daardoor kwam ineens een plek voor mij vrij. Ik was door SP-a gevraagd vanwege mijn ervaring in de kunst en cultuur. Als romanticus en creatieveling dacht ik het verschil te maken in de politiek, maar ik kwam bedrogen uit. In de partij heerste een strenge discipline en er ontstond een politieke rel. Onze fractievoorzitster kreeg een relatie met de schepen en er gebeurden allerlei rare dingen. 'Wat wil je nou ? Je leven in de politiek of muziek maken?', vroeg Guido Belcanto, een vriend van me. Ik heb hoog spel gespeeld en dreigde uit de partij te stappen. Ik zat midden in een soap, erg ranzig ook. Alles kwam naar buiten en ik had daar een aandeel in."

Dromen
De politiek, ze wil er liever niet meer over praten. Er is te veel gebeurd de laatste jaren. Zelf kreeg ze borstkanker en Jack, haar grote liefde, overleed plotseling aan een hersenbloeding. Dat zette haar leven op slot.

Maar nu maakt ze haar eigen én zijn droom waar. ,,Jack en ik fantaseerden er over om later in Antwerpen te gaan wonen. Ik zat een tijd geleden op de Paardenmarkt in Antwerpen en dacht: ik ga het doen, hier ga ik wonen. Ik wil vooruit, wil optreden als zangeres en Turnhout is inmiddels een te klein stadje voor mij. Ik ga de huisconcerten voortzetten die ik ook in Turnhout organiseerde."

Ze zegt dat ze de stad Turnhout niet zal missen, al is ze enthousiast over Theater de Warande en haar stamkroeg De Penge. ,,Turnhout is een mooie stad, hoor. De inwoners zouden trotser mogen zijn. Maar missen, nee. Wat ik achter laat, mis ik niet."

Haar moeder woont in Tilburg en veel vrienden wonen er, maar Tilburg mist ze evenmin. Wel heeft ze haar thuiskamerconcert twee keer naar Tilburg verplaatst.

,,De beheerder van de Spoorzone vroeg of ik mijn Belgisch netwerk wilde aanboren voor concerten in Tilburg. Maar ik moest alles zelf doen: geluid, mensen regelen voor de bar. Er kwam weinig publiek en daar kreeg ík de schuld van. Dat doe ik dus niet meer. Ik had het plan in de Spoorzone een Belgisch orgel te plaatsen en ouderen te laten dansen. Maar ik steek er geen energie meer in, ik richt me op mijn carrière als zangeres."

album: Help me out (2014) - uploaded via http://www.mp32u.net/