Volledig scherm
Tuin der Lusten, het drieluik van Jeroen Bosch. © PR

Den Bosch: een middeleeuwse stad in zuidelijk Amsterdam

Ma 10 okt. Als een verdwaalde Chinees u binnenkort de weg naar de Wallen vraagt, bedoelt hij niet de Kasteren-, Noord of Westwal. Nee, hij zal op zoek zijn naar het echte red light district. Welkom in Amsterdam-Zuid.

Door Bart Gotink

De toerist moet naar de stad gelokt worden. En dan bij voorkeur de ‘koopkrachtige kwaliteitsbezoeker’. Daarom moet Den Bosch onderdeel worden van de ‘internationale bezoekersmarkt van de hoofdstad’. De stad gaat straks dus door het leven als the first mediaval, walled town in south of Amsterdam (vrij vertaald: de eerste middeleeuwse stad, in zuidelijk Amsterdam). Zo hopen de opstellers van de herijking Citymarketing (zie hieronder) vooral Aziaten te lokken.

Legacy
En al die Japanners moet zich hier niet vervelen. Daarom wordt er zeker een ton uitgetrokken om de Bosch legacy komende jaren te behouden voor de stad (dat betekent gewoon iets als de ‘de erfenis van Bosch’, maar dat is vermoedelijk wat saai). Dat geld kan dan worden gestopt in tentoonstellingen en onderzoek, de Bosch Experience (dat betekent gewoon ‘Bosch ervaring’, maar dat is vermoedelijk wat saai), Bosch events (‘Bosch evenementen’) en Bosch Merchandise (‘rommel’).

Schilderijen
De toerist die zich hier in de stad geen hele dag kan vermaken, sturen we vervolgens naar het Van Gogh National Park. Dat heette tot voor kort nog Het Groene Woud en De Loonse en Drunense Duinen, maar daarvoor komt een rijke Maleisiër natuurlijk niet overvliegen. En, zo werd de naam verantwoord: ,,Als je kijkt naar het gebied kun je bijna door de schilderijen van Van Gogh lopen.”

Echt gezien?
Moe komt de Aziaat aan het eind van de dag aan in zijn hotel. Maar na een stad gevuld met legacy van Bosch en een natuurgebied vol met Van Gogh’s zal hij zich vermoedelijk toch afvragen: ‘Hoeveel beroemde schilderijen heb ik nou écht gezien vandaag?’

Een fragment van Zondag met Lubach van afgelopen zondag.