Volledig scherm
Het Bosch Requiem in de Sint-Jan in 2015 © Marc Bolsius

Den Bosch spoelt erfgoed Bosch 500 door

DEN BOSCH - Het Jeroen Boschjaar heeft de verwachtingen overtroffen. Maar nog voor 2016 voorbij is, dreigt de stad enkele parels van de manifestatie Bosch 500 door te spoelen. Is er nog leven voor Bosch Parade en Bosch Requiem?

Zes jaar lang spande Den Bosch zich in om de stad als geboorteplaats van Jeroen Bosch er in te hameren in binnen- en buitenland. Dat is vooral dit jaar goed gelukt. De grote Boschtentoonstelling in Het Noordbrabants Museum en de evenementen er omheen trokken nationaal en internationaal veel aandacht.

De stad stak miljoenen in de zes jaar durende manifestatie om Jeroen Bosch wereldwijd te verankeren als Bossche kunstenaar. De toekomstplannen van de gemeente met het erfgoed van het Boschjaar zien er heel wat kariger uit. Volgend jaar profiteert de stad nog van de meevallende opbrengst van de grote Boschtentoonstelling. Daarna trekt de gemeente slechts 180.000 euro per jaar uit voor het overeind houden van het erfgoed van Bosch: tentoonstellingen in het Museumkwartier, het Bosch-huis, Bosch-experience, evenementen en marketing. Vooral de koop en het beheer van het huis aan de Markt, waar Bosch sinds zijn twaalfde of dertiende een tijd woonde en werkte, kost veel, zo’n anderhalf miljoen is nodig voor aankoop en restauratie.

De stad kiest alweer voor stenen, in plaats van het doorgaan met cultuur die zich in zes jaar bewezen heeft. Misschien verslikt zij zich wel in de historische sensatie die zij hoopt met het vroegere huis van Bosch op te roepen.

Lees meer over het Jeroen Boschjaar op bd.nl/jb500. ​

Lees de analyse in de editie Den Bosch van het Brabants Dagblad van woensdag 5 oktober.