Volledig scherm
Aan de Parallelweg in Den Bosch worden enkele huizen gebruikt voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. © Google Streetview

Den Bosch wil opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers sluiten

DEN BOSCH - Het college van Den Bosch wil nog voor het eind van het jaar vier huizen aan de Parallelweg sluiten voor noodopvang. De woningen bieden nu nog twintig plaatsen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. 

Als het aan de burgemeester en wethouders van Den Bosch ligt stopt dat eind dit jaar. Met de sluiting komt het college tegemoet aan de afspraak met de wijkraad in Boschveld dat de opvang sowieso op 31 december zou eindigen.

Dijkhoff
Dat is niet de enige reden. De druk op de woningmarkt is al groot en Den Bosch wil prioriteit geven aan onder meer de opvang voor statushouders. Daarbij zijn gemeenten niet verplicht uitgeprocedeerden op te vangen. Gesprekken met staatssecretaris Dijkhoff over hoe dan wel om te gaan met deze groep vluchtelingen lopen nog. Eindhoven is in principe de aangewezen locatie voor Brabant voor deze zogenaamde bed-bad-broodopvang.

Voldoende
Vluchtelingenwerk in Den Bosch laat weten geen grote weerstand te hebben tegenover het besluit. De extra voorzieningen zoals leefgeld, begeleiding en medicatie die het college in stand wil houden, is volgens directrice Jacqueline de Visser in principe voldoende. ,,Maar alleen als er dan landelijk wél opvang geregeld is. Daklozenopvang is niet voldoende. Als ze op straat belanden, raak je ze kwijt", aldus De Visser. 

Het collegebesluit wordt 21 september in de raad besproken.

Lees in het Brabant Dagblad van woensdag 27 juli, editie Den Bosch, meer over de sluiting en de reactie van Vluchtelingenwerk. Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen