Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx/BD

Dertig uur werkstraf voor Bossche vrouw na verzinnen verkrachting

DEN BOSCH - Een 21-jarige vrouw uit Den Bosch verzon twee jaar geleden dat ze was verkracht en deed aangifte bij de politie in Tilburg. Maar een goede vriendin verklaarde: ,,Ik geloof niks van die verkrachting. Ze jokt aan de lopende band. Ze slaapt ook gewoon met hem." De politierechter geloofde de 21-jarige ook niet en legde haar een taakstraf van dertig uur op.

Gaandeweg die eerste intake had de politie al het idee dat er iets niet in de haak was. Een agent zou de vrouw een week bedenktijd voor de aangifte hebben gegeven. Een week later deed de vrouw toch aangifte. ,,Het is ook echt gebeurd’’, zei ze woensdag tegen de politierechter in Breda.

Begeleiding
De officier van justitie eiste zestig uur werkstraf, maar de politierechter doorzag een patroon van liegen. De rechter vindt het nodig dat de vrouw samen met de reclassering gaat kijken wat er met haar aan de hand is. Ze legde een voorwaardelijke celstraf op van één maand. En als de reclassering vindt dat de vrouw begeleiding van bijvoorbeeld een psycholoog nodig heeft, moet ze die accepteren.

Daarnaast legde de politierechter nog een taakstraf van dertig uur op. De man die was beschuldigd door de vrouw is nooit op de hoogte gebracht van de aangifte.