Volledig scherm

Dichter Hans Vlek overleden

DEN BOSCH - Er was sprake van nieuwe gedichten van Hans Vlek. Maar misschien waren ze er ook wel niet. De wereld van de afgelopen vrijdag overleden Hans R. Vlek was er een van chaos. De in Amsterdam geboren Vlek gold eind jaren 60 als een groot dichter, hij won direct 4 poëzieprijzen en publiceerde een aantal goed ontvangen dichtbundels.

Maar Vlek raakte de weg kwijt. Hij werd opgenomen in psychiatrische instellingen. Hij vocht tegen zichzelf en tegen zijn dokters.

Vlek volgde de kunstacademie in Den Bosch. Hij schilderde en tekende ook. Hij hield van jazz en van de poëzie van De Vijftigers. Zijn eerste gedichten gingen over simpele dingen als geraniums, maar allengs werden ze ingewikkelder en ondoorgrondelijk. Vlek ging in de jaren 70 naar Marokko, keerde terug en ging naar Granada waar deze krant hem opzocht in 1994. De verslaggever trof een verwarde man die de greep op zijn leven verloren had. Documentairemaker John Albert Jandsen bezocht hem daar ook en maakte de documentaire De goddelijke gekte, die werd uitgezonden in 2001 in Het uur van de wolf

Vlek keerde later terug naar Den Bosch en werd opgenomen in Reinier van Arkel. Af en toe dook hij op in de stad, orerend met zijn harde stem. Zijn laatste dichtbundel Hunnenhekel werd midden jaren 90 uitgebracht.

Er is vrijdag 22 juli om 14.00 uur een ceremonie in de kapel van begraafplaats Orthen en aansluitend vindt daar de begrafenis plaats. Iedereen die behoefte voelt om daarbij aanwezig te zijn, is uitgenodigd, zo laat de familie weten.