Volledig scherm
ANP

Diederik Stapel aan de slag bij NHTV in Breda: 'Hij verdient een tweede kans'

* UPDATE 17.02 uur * BREDA - Diederik Stapel gaat aan de slag bij de NHTV in Breda. De omstreden wetenschapper werd in 2011 geschorst voor wetenschapsfraude.

Stapel gaat lectoren helpen bij grote onderzoeksprojecten en studies. ,,Buiten zijn misstap is hij wel een goede en gedegen wetenschapper geweest", zegt Hein van Oorschot van het college van bestuur. ,,Hij heeft een enorme kennis op het gebied van onderzoek. Hij weet als geen ander hoe het wereldje werkt."

Tweede kans
Van Oorschot bekent dat de NHTV wel twee keer heeft nagedacht over het aannemen van de voormalig wetenschapper. ,,Natuurlijk hebben wij ons wel even achter de oren gekrabd, maar hij heeft de kennis waar wij naar op zoek zijn. Bovendien is hij door de samenleving zo hard aangepakt dat hij een dergelijke misstap niet meer zal maken. Hij zal zorgvuldiger zijn dan ooit tevoren. En buiten dat zijn wij van mening dat iemand een tweede kans verdient."

Stapel gaat voor een jaar aan de slag bij de hogeschool. ,,Hij gaat zich niet bezighouden met onderzoek en gaat ook geen lesgeven. Hij krijgt een ondersteunende rol en hij wordt de vraagbaak en helpende hand bij grote projecten." Stapel zal gedurende circa 40 weken circa 2 tot 3 dagen bij de NHTV werken. ,,Wij hebben veel vertrouwen in de samenwerking met hem."

Schorsing
De omstreden wetenschapper werd in 2011 geschorst voor wetenschapsfraude. Hij kreeg daar in 2013 een werkstraf van 120 uur voor.

Eind 2014 maakte hij al een korte rentree in het onderwijs als gastdocent bij Fontys hogescholen. Hij gaf daar het vak sociale filosofie. Enkele maanden later stapte hij op.

In 2015 gaf hij adviezen aan de gemeente Heusden.

Stapel wil zelf niet reageren op zin aanstelling bij de NHTV.

Fraude
Oud-wetenschapper Stapel werkte als sociaal psycholoog voor de universiteiten in Tilburg, Groningen en Amsterdam (UvA). In 2011 kwam aan het licht dat hij jarenlang op grote schaal onderzoeksgegevens heeft verzonnen.

Drie commissies bestudeerden zijn publicaties en concludeerden dat hij met zeker 55 artikelen en 10 boekhoofdstukken heeft gefraudeerd.

Lees meer over Diederik Stapel op bd.nl/diederikstapel