Volledig scherm
Studenten van St. Olof tijdens de herdenking op Tilburg University. © Tilburg Cobbenhagen Center

'Digitaal monument' over gevallen studenten moet discussie levend houden (video)

TILBURG - Het project van Tilburg University over de overleden studenten tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt meer en meer vorm. Dankzij crowdfunding wordt volgend jaar een ‘digitaal monument’ gelanceerd.

De tv-documentaire en een boek volgen later. Een kennispunt voor het regionale oorlogsverleden met verhalen en portretten van de gesneuvelde studenten van de toenmalige Katholieke Economische Hogeschool, gelardeerd met veel beeldmateriaal.

Dat zal te zien zijn op het ‘digitale monument’, dat volgend jaar het levenslicht moet zien. Minstens zo belangrijk vindt dr. Liesbeth Hoeven van het Tilburg Cobbenhagen Center het interactieve gedeelte. Een platform waar mensen hun verhaal kunnen delen. Studenten van nu, maar ook mensen uit de regio.

Verzet
„We willen de discussie op gang brengen over de betekenis van vrijheid. Bijvoorbeeld door mensen keuzes en dilemma’s voor te leggen. Sluit ik me aan bij het verzet, ook als ik daarmee mijn studie of vriendschappen op het spel zet? Teken ik een loyaliteitsverklaring? Onze studenten stonden in de Tweede Wereldoorlog voor die keuzes.”

Bekijk ook hoe het project in zijn werk gaat.

English subtitles are available, switch them on in the lower right corner in the video. Bezoek onze Crowdfunding pagina: http://www.tilburguniversity.edu/vrijheiddoorgeven ---- Wat is vrijheid voor jou? Welke keuze maak jij als de vrijheid van jezelf of van anderen op het spel staat? Wanneer is een keuze goed? Door welke waarden laat jij je leiden in het maken van een keuze? Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren deze vragen over vrijheid voor levensbelang voor Tilburgse studenten. De dilemma’s waar deze oud-studenten mee te maken hadden en de herinneringen van hun nabestaanden willen wij vastleggen in een interactief,digitaal monument, en verbinden met de verhalen en ervaringen van de studenten van nu. Via het doorgeven van verhalen willen we empathie en bewustwording creëren bij studenten, scholieren en in de samenleving van nu. Om het digitaal monument te kunnen realiseren, hebben we uw hulp nodig! Wij vragen je om een donatie. Iedere bijdrage wordt ontzettend gewaardeerd! Om dit monument waar te maken, is er 15.000 euro nodig. Wanneer we dit bedrag met zijn allen bij elkaar krijgen, dan kunnen wij de verhalen over moed en vrijheid van onze universitaire gemeenschap doorgeven. Hoe kan jij ons helpen? 1) Doneer via: www.tilburguniversity.edu/vrijheiddoorgeven 2) Deel ons project met je vrienden en familie op social media. 3) Wil je zelf een activiteit beginnen om aandacht en fondsen te werven voor ons project, twijfel dan niet om met ons contact op te nemen via cobbenhagencenter@tilburguniversity.edu Help je ons met het schrijven van geschiedenis? Dan geven we samen vrijheid door! Bedankt voor je gift! Prof.dr. Erik Borgman, Dr. Liesbeth Hoeven & Daniëlle Spierings MSc Tilburg Cobbenhagen Center Crowdfunding Team Email: cobbenhagencenter@tilburguniversity.edu