Volledig scherm
© Thinkstock

Dilemma rond proef met bijstand Tilburg

TILBURG - Van de idealistische gedachte achter het Tilburgse ‘vertrouwensexperiment’ de bijstand menselijker te maken is weinig meer over, nu het rijk de spelregels heeft bepaald. Wat rest is een puzzel hoe de proef vorm te geven.

Het rijk stelt paal en perk aan het bijverdienen en aangezien er een groep meer vrij wordt gelaten, is ze van mening dat er ook een groep moet zijn die juist meer wordt gecontroleerd door de overheid. Dat laatste zorgt volgens hoogleraar prof. dr. Ruud Muffels van Tilburg University voor een dilemma. „Dat is ethisch lastig, want we zoeken naar vrijwilligers voor het onderzoek en die moeten we helderheid verschaffen over de gevolgen van hun deelname. Veel mensen zullen hierdoor weigeren deel te nemen aan deze proef.”   Intensiveringsgroep
Wat hem betreft verdwijnt de ‘intensiveringsgroep’ uit het experiment. Dat dit als tegenhanger van het meer vrijlaten van bijstandsgerechtigden nuttig kan zijn, wijst Muffels van de hand. „De effecten van sancties opleggen zijn uitvoerig onderzocht. Ik vraag me af wat voor informatie je daar nog uit haalt.”   De danktank die de proef in Tilburg vorm geeft, gaat de komende weken in overleg om concrete invulling te geven aan het experiment.