Volledig scherm
Het pand van de distileerderij Cooymans aan de Grootventstraat in Tilburg. © Google Streetview

Distilleerderij Cooymans in Tilburg kan door in afgeslankte vorm

TILBURG - Distilleerderij Cooymans op het Tilburgse bedrijventerrein Kraaiven kan door met zijn activiteiten. Voor bijna de helft van de werknemers levert de overname een kater op: het personeelsbestand gaat terug van 87 naar 45.

Daarbij is wijnbottelarij Delcave in Oosterhout inbegrepen. Cooymans, producent van onder meer de jenevers Floryn en Legner, en Delcave gingen vorige week op de fles.

Overname
Onderdelen van de twee bedrijven zijn sinds dinsdag eigendom van vier partijen. Het drankenconcern Avandis in Zoetermeer neemt de productie en bottelarij van gedistilleerd over. Lucas Bols wordt eigenaar van de jenevermerken en Leyden Gin. De Kuyper bezit nu Cooymans advocaat en de cream-likeuren die in Tilburg worden geproduceerd. Delcave gaat over naar Herman Jansen in Schiedam.

Biedingsproces
Avandis was al in de race toen Cooymans in surseance verkeerde, zegt Thijs Schraven, een van de twee Tilburgse curatoren. ,,De directie startte een biedingsproces, waar Avandis als hoogste bieder uit kwam. Na het faillissement zijn we daar op verder gegaan." Volgens Schraven was er voor de merken van Cooymans veel interesse, maar lag overname van inventaris en vastgoed minder voor de hand vanwege overcapaciteit in Nederland.

Een woordvoerder zegt dat Avandis in gesprek is met personeelsleden over de consequenties.