Volledig scherm
In maart botsten een goederentrein en een passagierstrein in Tilburg. © ANP

Dit jaar al meer giftreinen door Den Bosch

DEN BOSCH - ProRail treft voorbereidingen om giftreinen en wagons met brandbare stoffen beter over het zuiden te spreiden. Dat betekent dat ook Den Bosch z'n deel krijgt, waarschijnlijk dit jaar al.

Nu gaan deze risicotreinen vanuit Rotterdam voor een groot deel via de zogenaamde Brabantlijn, die loopt door steden als Breda, Tilburg en Eindhoven. In de praktijk zijn dat ook nog eens fors meer treinen dan is afgesproken.

Aftakking
Om die lijn te ontlasten, gaat een deel van dit vervoer straks over het spoor naar en door Den Bosch. Een aftakking van de Betuwelijn ter hoogte van knooppunt Deil moet dat mogelijk maken. Via deze bocht kunnen goederentreinen invoegen op het spoor van Utrecht naar Den Bosch.

Tegenhouden
De Wet Basisnet moet hiervoor worden aangepast en de vijf gemeenten langs het tracé (Den Bosch, Maasdriel, Zaltbommel, Neerijnen en Geldermalsen) trekken in dit proces samen op tegen ProRail. "We hebben niet de illusie dat we het tegen kunnen houden, maar we willen er wel zo goed mogelijk uit komen", zegt de Zaltbommelse burgemeester Albert van den Bosch desgevraagd.

​Beperkt
ProRail wil de nieuwe omleiding voor het goederenvervoer eind dit jaar in gebruik nemen. Aanvankelijk zal het om een beperkt aantal treinen gaan, maar het aantal ritten wordt de komende jaren uitgebreid.