Volledig scherm
Universiteit Tilburg © Universiteit Tilburg

Docent Tilburg University in de race voor titel Wetenschapstalent 2016

TILBURG - Wetenschappers Daniel Oberski van Tilburg University en  Tom Oomen van de Technische Universiteit Eindhoven zijn in de race voor de titel Wetenschapstalent 2016. De redactie van het populair-wetenschappelijk tijdschrift New Scientist selecteerde op voordracht van de 18 universiteiten in Nederland en België 25 jonge wetenschappers die kans maken op de titel.

Universtair docent Oberski wil nieuwe onderzoeksmethoden ontwikkelen voor sociale wetenschappers. De huidige methoden zorgen soms voor een vertekend beeld of onjuiste conclusies. Daniel Oberski is daarom modellen, methodes en computerprogramma's aan het ontwikkelen waarmee onderzoeksgegevens en beschikbare digitale informatie kan worden gekanaliseerd en geanalyseerd.

Tom Oomen is bezig met de ontwikkeling  van regeltechnieken waarmee machines uiterst precies en snel kunnen worden aangestuurd. De techniek kan worden gebruikt voor de snelle productie van kleine computerchips, bij industriële 3D-printers en bijvoorbeeld ook bij de aansturing van kernfusiereactors.

Stemmen
Een vakjury en het publiek maken vanaf vandaag uit wie 22 september in het Amsterdamse Hotel Casa met de eer gaat strijken om zich New Scientist Wetenschapstalent 2016 te mogen noemen. Vanaf vandaag kan het publiek op één van de 25 genomineerde wetenschappers stemmen op de website newscientist.nl/talent. De uitkomst van die stemming weegt even zwaar als het oordeel van de vakjury die zich ook vanaf vandaag over de genomineerden buigt.