Volledig scherm
Paradise Hell © Theo van de Zande

Donkere exercitie in beeld en geluid

VUGHT - ‘Wilt u oordopjes?’ Dat aanbod klinkt bij binnenkomst in de theaterzaal van Fort Isabella in Vught. Het muziektheater wat we deze vrijdagavond mee gaan maken bevat een zeer heftig gedeelte, zoveel wordt duidelijk. Isabella geldt bij uitstek als de Boulevardlocatie voor de afdeling talentontwikkeling.

Dertien jonge muzikanten, zowel klassiek als modern geschoold, maakten de afgelopen twee weken een muziektheaterproductie. Onder leiding van de gerenommeerde muzikanten als Michael Rauter en Liesa Van der Aa en de theatermakers Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot doken ook zij in de erfenis van Jeroen Bosch. En dat is geen vrolijke boel, zo blijkt al uit de titel van de eindproductie ParadiseHell met een dikke streep door het eerste woord.

Het podium blijkt bij binnenkomst een mix van rommelmarkt en milieustraat. Verweesde planten, een ijskast, hekwerken en een verdwaalde pop. Met kleine camera’s krijgen we op drie grote beeldschermen close ups van die objecten. Maar ook van de lichamen van de muzikanten of hun geschminkte gezichten.

Het levert sterk wisselende composities op die geladen worden met een mix van middeleeuwse zang, popmuziek en veel gejammer en gekreun langs de snaren. Dat het werk van Bosch heftige emoties te weeg brengt, weten we. Deze jonge talenten voegen daar hun eigen emoties over onze wereld aan toe. Het wordt een donkere exercitie in beeld en geluid waarvan maar niet helder wordt waar het heen gaat.

Paradisehell nog te zien zaterdagavond.

Lees meer nieuws, blogs en achtergronden over Theaterfestival Boulevard via bd.nl/festivalboulevard.