Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

'Dood baby in zwembad Reeshof is schuld van gemeente Tilburg'

TILBURG - De gemeente Tilburg is schuldig aan het overlijden van een 5 maanden oude baby, op 1 november 2011 in een zwembad in Reeshof Tilburg. De rechtbank in Breda heeft de gemeente dinsdag veroordeeld tot de hoogst mogelijke boete, van 76.000 euro.

De officier van justitie had eerder een geldboete van 60.000 euro geëist.

Grof nalatig
De gemeente was ’grof nalatig’ in het vervangen van roestvast stalen bouten, waarmee luidsprekers waren bevestigd aan het plafond. De bouten braken echter, de boxen vielen op de baby.

De gemeente heeft sinds 2006 verschillende waarschuwingen om ze te vervangen in de wind geslagen. „Alle alarmbellen hadden moeten rinkelen”, zei de rechtbank.

Afschuw
De rechtbank heeft in sterke bewoordingen haar afschuw uitgesproken over de gang van zaken met betrekking tot het onderhoud in zwembad. „De veiligheid van het zwembad stond bij niemand op het netvlies, er was sprake van hokjesdenken en Tilburg had de organisatie niet op orde.”

De rechtbank erkende wel dat de gemeente Tilburg het boetekleed heeft aangetrokken en maatregelen heeft genomen om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen.

Geen verweer
De gemeente heeft geen verweer gevoerd tegen de beschuldigingen en zou zich neerleggen bij een straf. De gemeente Tilburg heeft al een schikking getroffen met de ouders van de baby, vertelde de advocaat van de gemeente 2 weken geleden. Daardoor zullen de ouders ook geen civiele procedure starten. „Ze willen verder met hun leven”, aldus de raadsman.