Volledig scherm
© Omroep Brabant

Doodsbedreigingen aan adres van Bredase crimefighter komen uit Tilburg

TILBURG/BREDA - Criminelen uit Tilburg zitten achter vermeende plannen voor de liquidatie van de geschorste officier van justitie Lucas van Delft. Zo heeft de Bredase crimefighter de politie zelf anoniem getipt dat mensen uit de Tilburgse wiet- en motorwereld hem en zijn gezin zouden willen ombrengen. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant, die sprak met goed ingelichte bronnen. Van Delft zou bij zijn melding geen namen van verdachten hebben genoemd.

Justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van Van Delft en de tip zelf. Een van de scenario’s die ze daarbij naar verluidt bekijkt, is dat de doodsbedreigingen stammen uit de hoek van motorclub Satudarah en The Grass Company, het wietimperium van de broers Van Laarhoven.

Aanvaringen
Van Delft heeft tegen verdachten van deze partijen zware rechtszaken gevoerd en daarbij flinke aanvaringen gehad. Een tweede bedreigingsmelding, die kort na de tip van Van Delft via Meld Misdaad Anoniem volgde in november, komt ook uit Tilburg. De Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) ontving informatie dat verdachten uit het onderzoek Kapel, tegen een van oorsprong Turkse misdaadbende, behandelend officier Van Delft zouden willen laten ombrengen. De gecombineerde informatie leidde ertoe dat de crimefighter en zijn gezin meteen onder politiebewaking werden gesteld en elders werden ondergebracht.

Het Landelijk Parket dat het strafonderzoek doet rond Van Delft, wilde donderdag niet inhoudelijk reageren ‘omdat het onderzoek loopt’. Van Delfts advocaat Taco van der Dussen gaat evenmin in op de inhoud en oorsprong van de bedreigingen. Advocaten van verdachten uit diverse onderzoeken van Van Delft, waaronder die rond The Grass Company en de zaak Kapel, hebben gezegd het doen en laten van de officier in hun zaken nader onder de loep te nemen.

Laster
Johan van Laarhoven zelf doet volgens zijn advocaat Sydney Smeets aangifte tegen de officier Van Delft ‘wegens schending van de geheimhoudingsplicht en smaad’. Het gaat dan om doen van een valse aangifte tegen hem en ook om laster, schrijft de Volkskrant.

Wantrouwen
​Bij de raadslieden is door het handelen van Van Delft wantrouwen ontstaan, onder meer over de geloofwaardigheid van geheime tipgevers van het Openbaar Ministerie. Het OM in Breda neemt de lopende strafzaken van Van Delft zelf ook onder de loep. Dat doet het naar zijn zeggen niet omdat er aanwijzingen zijn dat de officier dingen heeft gedaan die niet door de beugel kunnen, maar ‘uit zorgvuldigheid’.

Van Delft heeft toegegeven dat hij zelf anoniem, tegen de regels in, de politie heeft getipt over plannen voor zijn liquidatie. Hij zegt dat te hebben gedaan in een moment van zwakte toen hij onder grote druk stond van de vele strafzaken en eerdere doodsbedreigingen. Ook wilde hij zijn eigen bron beschermen, van wie hij de identiteit niet prijsgeeft.

Lees alles over de ontwikkelingen rond Johan van Laarhoven op bd.nl/vanlaarhoven.