Volledig scherm
© Chris Korsten

Door Liliane Fonds Den Bosch gesteunde meiden uit Rwanda naar Rio

DEN BOSCH - Bij het Liliane Fonds heerst blijheid en trots. Vijf stoere meiden uit Rwanda, die door de organisatie langdurig zijn ondersteund, gaan namelijk naar Rio. Ze zijn geselecteerd voor het nationale zitvolleybalteam, dat in september in actie komt tijdens de Paralympics.

Alice Musabyemaliya was 4 jaar, toen ze vanwege een abces in haar rechterbeen een operatie moest ondergaan. De operatie mislukte echter, waarna amputatie onvermijdelijk was. Nu, 16 jaar later, is ze gehuld in het nationale shirt van Rwanda. "Dat shirt staat me als gegoten. Mijn droom is om in Rio samen met mijn ploeggenoten een goed resultaat neer te zetten. We trainen hard, méér kunnen we niet doen", vertelt ze.

Afgelopen week bivakkeerde Team Rwanda, dat geleid wordt door de Gelderlander Peter Karreman, in ons land voor een trainingsstage ter voorbereiding op de Paralympics. Musabyemaliya kwam met zitvolleybal in aanraking in de tijd dat ze verbleef in een revalidatiecentrum in Gatagara, ten zuidwesten van de hoofdstad Kigali.

Structurele steun
,,Met het centrum, dat beschikt over een onderwijsfaciliteit, werken we al sinds eind tachtiger jaren samen. Het centrum mag structureel rekenen op onze steun, omdat het leveren van maatwerk centraal staat", verwoordt Kees van den Broek, directeur van het Liliane Fonds.

,,Dat Alice en vier andere meiden die ooit in Gatagara zijn opgevangen straks naar Rio gaan, moet je niet zien als ónze verdienste. De meiden gaan naar de Paralympics, simpelweg omdat het enorme doorzetters zijn. Op hún beurt hebben ze een voorbeeldfunctie naar anderen in Rwanda die in een soortgelijke situatie verkeren", benadrukt medewerker Chiara Beltramini.

Volledig scherm
Afgelopen week bivakkeerde Team Rwanda, dat geleid wordt door Peter Karreman, in ons land. © Chris Korsten