Volledig scherm
© Thinkstock

Drie nieuwe Brabantse buslijnen naar Utrecht tegen drukte in de trein

DEN BOSCH/UTRECHT - De NS begint vanaf maandag drie nieuwe, tijdelijke buslijnen vanuit Brabant naar Utrecht. Het gaat om bussen die vertrekken van Waalwijk en Drunen naar Utrecht Centraal, van Veghel naar Utrecht Centraal en van Den Bosch naar Utrecht Uithof.

Met de buslijnen moet de drukte in de treinen worden tegengegaan. Den Bosch-Utrecht is een van de meest gebruikte treintrajecten. Het is een tijdelijke maatregel vanwege werkzaamheden op Utrecht Centraal en de beschikbaarheid van treinen. De bussen rijden tot december.

Enkele reis
In de ochtendspits rijden de bussen alleen naar Utrecht toe, pas in de avondspits gaat de bus enkel terug. De snelbussen stoppen onderweg niet. De NS verwacht dat de tijdwinst voor passagiers circa tien minuten zal zijn, afhankelijk van de drukte op de weg.

Overvolle treinen
In februari drong staatssecretaris Sharon Dijksma erop aan dat de NS ingreep tegen overvolle treinen. Het probleem zou dit jaar naar verwachting nog erger worden omdat NS eind dit jaar oude treinen uit de roulatie haalt, terwijl er pas over een jaar nieuwe zijn. De vervoerder trok naar eigen zeggen alles uit de kast om de drukte te verminderen.

Zo werden treinen uit onderhoud gehaald en werd in sommige sprinters de eerste klas omgebouwd tot tweede klas. De nieuwe busverbindingen van en naar Utrecht zijn opgenomen in de NS-reisplanner.