Volledig scherm
Deen Kansu: ,,„Kinderen die buiten de boot vallen, leerkrachten die omvallen, passend onderwijs dat niet past, te drukke klassen en creatieve en natuurvakken die steeds meer in de verdrukking komen.” © Dolph Cantrijn

Droom over Fins onderwijs voor kinderen in Den Bosch

DEN BOSCH - Geluk kun je leren. Maar toch niet op school? O jawel, zegt Deen Kansu. In Finland doen ze het al. Haar droom is het Finse onderwijs naar Den Bosch te halen. Finse kinderen leren meer in minder uren.

Weg met de Citotoets, stress, huiswerk en competitie. Op Finse scholen worden kinderen tot hun zestiende niet standaard getest. Zo zou het in Den Bosch ook moeten, vindt Deen Kansu.

Talenten
Terwijl ze minder uren les krijgen, doen Finse kinderen het internationaal gezien erg goed op school, beter dan Nederlandse. Die moeten allemaal hetzelfde kennen en kunnen en krijgen te weinig kans hun eigen talenten te ontwikkelen.

Kansu, moeder van twee dochters van 14 en 8 en een zoon van 12, ziet de gang van zaken op scholen al een tijd met lede ogen aan. Ze somt op: „Kinderen die buiten de boot vallen, leerkrachten die omvallen, passend onderwijs dat niet past, te drukke klassen en creatieve en natuurvakken die steeds meer in de verdrukking komen.” „Ik wil kinderen niet hard maken, maar dat ze als volwassenen hart hebben voor de samenleving”, zegt zij.

Lees deel 5 in de serie Stad in beweging in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch, van donderdag 18 augustus.