Volledig scherm
Het rijk wil dat onder meer overblijfkrachten een verklaring van goed gedrag kunnen overleggen. © Sander Verhoeven/Beeld Werkt

Duur gedragsbewijs frustreert Brabantse verenigingen

TILBURG - Brabantse verenigingen hebben last van de hoge prijzen voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De prijs voor zo'n papiertje, dat vaak gevraagd wordt aan mensen die vrijwilligerswerk gaan verrichten, ging dit jaar flink omhoog.

,,De meeste organisaties vinden dat vrijwilligers de kosten van een VOG niet zelf hoeven te betalen. Het gevolg is dat verenigingen dit doen en daardoor andere dingen niet kunnen doen. Of ze besluiten om dan maar geen VOG aan te vragen," aldus de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV).

Tussenschoolse opvang
Ook in de tussenschoolse opvang (TSO) hebben ze last van de kosten voor een VOG. Yolanda van Leest van de Blij-vertjes in Goirle vertelt dat alleen op basisschool Den Bongerd al dagelijks 23 overblijfkrachten aan de slag zijn. Allemaal vrijwilligers. ,,Jaarlijks vragen wij 6 à 7 VOG's aan."

Kosten
De kosten voor een papieren aanvraag gingen dit jaar omhoog van 30,05 euro naar 41,35 euro. Een digitale aanvraag kost nu 33,85 euro in plaats van 24,55 euro. De Tilburgse gemeenteraad spreekt binnenkort over een voorstel om vrijwilligers een gratis VOG aan te bieden.

Lees de reacties op dit voorstel in het Brabants Dagblad van vrijdag 30 september.