Volledig scherm
© Thinkstock

Een digitale vergeetput voor geweldscriminaliteit in Nederland

DEN BOSCH/BREDA - Janine Janssen, lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties aan de Avans Hogeschool in Breda, doet onderzoek naar de meest voorkomende geweldscriminaliteit in Nederland. Dat is geweld waarbij de ene partij afhankelijk is van de andere, genaamd 'geweld in afhankelijkheidsrelaties'.

Janssen komt steeds vaker met de vervelende, zwarte kant van het internet in aanraking. ,,Wat op het internet staat, gaat nooit meer weg. Zo krijg je ook de angel niet uit conflicten. Je kunt moeilijk tegen een slachtoffer van wraakporno zeggen: 'Trek de stekker maar uit je computer en ga offline leven'. Zo werkt dat niet", zegt Janssen.

Digitale vergeetput
Janine Janssen zou het liefst een digitale vergeetput willen. ,,Een digitaal zwart gat, waar al die ellende in kan verdwijnen. Maar hoe realistisch is dat? Als het lukt om de samenleving leefbaar te houden, dan is dat voor mij al goed genoeg."

Het doel van haar onderzoek is om uit te vinden welke verbanden er tussen verschillende vormen van geweld bestaan. Pas wanneer dat duidelijk is, kunnen professionals aan de slag om het probleem aan te pakken en te voorkomen. „Het is een kakelbont geheel van problemen en eigenlijk moet ieder individu maatwerk krijgen, maar dat zal niet meevallen. Dit soort problemen los je niet even in een middag op.”