Volledig scherm
© Thinkstock

Eerste Nul-op-de-Meterproject gestapelde bouw in Tilburg

TILBURG - Woningcorporatie TBV Wonen rondt deze week samen met Greencore de duurzame renovatie van appartementengebouw Zuringhof in Tilburg af. Gedurende iets meer dan 2 maanden werden 4 woningen in bewoonde staat volgens het Nul-op-de-Meter principe aangepakt.

Daarmee is het 1 van de eerste Nul-op-de-Meter projecten in de gestapelde bouw in Nederland en het eerste in Brabant.

TBV Wonen maakt onderdeel uit van de Energiesprong. De Energiesprong heeft tot doel bestaande huurwoningen zodanig te verbeteren dat het comfort van het binnenklimaat toeneemt en de energiekosten afnemen op zo’n manier dat de huurders, bij normaal gedrag en normale omstandigheden, geen verbruikskosten voor energie meer hebben. Deze aanpak staat bekend als Nul op de Meter.

Een warme jas om de woningen
De 4 woningen zijn voorzien van een dikke isolatielaag, de kunststof-raamkozijnen zijn voorzien van drievoudig glas en de gevel is zodanig aangepakt dat er geen kieren meer aanwezig zijn. Installatietechnisch zijn de woningen voorzien van een warmtepomp en een luchtventilatiesysteem met warmteterugwinning. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst om de benodigde energie voor de installatie maar ook voor het eigen verbruik van de huurders te compenseren.

Klachten
Sinds het begin van de geplande renovaties, lag het project onder vuur. Zo klaagden veel bewoners over het leefklimaat na de renovatie: te koud of juist veel te warm, koude luchtstromen en trillingsoverlast van de warmtepomp.  Het project is opgezet als een pilot. Vanaf de oplevering worden gegevens verzameld over de nieuwe prestaties van het gebouw en de ervaringen van de bewoners.