Volledig scherm
© Thinkstock

Eindelijk: glasvezel in ieder Brabants gehucht

DEN BOSCH - Het leek lang een gebed zonder eind, de aanleg van glasvezel in de Brabantse polders. Te duur, niemand die zijn vingers eraan wilde branden. Maar die tijd is voorbij. Er zijn zelfs meerdere partijen die plattelandsbewoners in de provincie van razendsnel internet willen voorzien. 

Wie mag binnenkort een glasvezelvreugdedansje maken? 
Woon je buiten de bebouwde kom? Ga je regelmatig de koffiepot aanzetten of naar de wc als je iets aan het downloaden bent en dat weer eens niet opschiet? Of kun je als ondernemer je webshop niet in de lucht houden omdat je systemen domweg niet kunnen draaien op dat beroerde internet? Grote kans dat je in ‘wit gebied’ woont. Adressen waar geen kabel ligt, geen glasvezel, maar slechts een prehistorisch koperleidinkje van KPN. In totaal zijn dat er 35.000. Juist langs deze adressen worden de komende jaren glasvezelkabels gelegd.

Hoe kan dat opeens?
Het begon allemaal met de verkoop van de Essent-aandelen door de provincie. Plots waren er vele honderden miljoenen euro’s om leuke dingen mee te doen. Zoals een ‘zachte lening’ van 35 miljoen euro voor de partij die in staat was om de 35.000 ‘witte’ adressen in de polder van glasvezel te voorzien. In januari werd bekend dat dat geld naar Mabib gaat, het bedrijf van Pieter van Grunsven uit Lithoijen.

Een tweede kandidaat die zich op het glasvezel heeft gestort, zijn de coöperaties van Jo van de Pas uit Biest-Houtakker. KempenGlas is al een groot succes, Midden-BrabantGlas (rond Tilburg en Waalwijk) moet dat worden.

Als klap op de vuurpijl kondigde KPN eind vorig jaar aan dat het ook zijn best gaat doen voor de arme polderbewoners. KPN wil hen voorzien van een geüpgradede breedbandverbinding of 4G-modem. Ook wil de telecomgigant ‘de komende jaren’ her en der investeren in glasvezel.

Wanneer mag ik juichen?
​Dat ligt aan je woonplaats. Inwoners rond Den Bosch, Oss en Uden hebben geluk: daar gaat Mabib vanaf dit najaar aan de slag. Andere plaatsen zijn eind 2017 pas aan de beurt. Wie in de buurt van Tilburg of Waalwijk woont, zou om die reden kunnen overwegen zich aan te sluiten bij Midden-BrabantGlas. „Wij willen in het najaar graven”, zegt Johan Martens uit Biezenmortel, aanspreekpunt van GroenewoudGlas, een van de vier lokale ‘subcoöperaties’. "De vergunning zullen we wel krijgen, die mag een gemeente niet weigeren. Er is heel veel interesse."