Volledig scherm
Bescheiden wordt er reclame gemaakt voor de expositie van Jeroen Bosch in Madrid. Deze banieren hangen langs de Paseo del Prado. © Theo van de Zande/BD

El Bosco (Jeroen Bosch) speelt nog bescheiden rol in Madrid

MADRID - Terwijl Den Bosch nog ligt bij te komen van de grote Jeroen Bosch-expositie, maakt Madrid zich op voor El Bosco La Exposicion del V Centenario. Dinsdag gaat in museum Prado in de Spaanse hoofdstad een 2de grote Bosch-tentoonstelling rond zijn 500ste sterfdag voor het publiek open.

Maar van enige opwinding is een paar dagen voor die opening nog weinig te merken. Affiches voor de expositie hangen vooral rond het museum en langs de Paseo del Prado, de rest van de stad heeft het druk met andere zaken.

De Spaanse docent Diego Garrido, die net met zijn klasje bij het Prado voorbij komt, wil dat best even uitleggen. "El Bosco? Daar leren deze kinderen van de basisschool nog helemaal niets over. Misschien later in het voortgezet onderwijs. Voor ons is hij maar een kleine schilder, we hebben Goya, Velasquez, Picasso, Miro, snap je?"

Belangrijkste werk
Waar Jeroen Bosch de afgelopen maanden in zijn geboortestad Den Bosch onontkoombaar was, speelt hij als El Bosco vooralsnog een bescheiden rol op Spaanse bodem.Toch staat er wel wat te gebeuren want waar het Noordbrabants Museum tot nu toe de grootste Jeroen Bosch-expositie ooit mocht claimen, gaat vanaf volgende week het Prado met die eer strijken. Simpelweg omdat het museum zelf het belangrijkste schilderij De Tuin der Lusten in eigen collectie heeft en dat niet naar Den Bosch liet reizen.

Over twee andere Boschwerken - De Keisnijding en De Verzoeking van de Heilige Antonius van het Prado - raakten het Spaanse en Bossche museum in conflict. Het Bosch Research and Conservation Project, de studiegroep rond de Bossche expositie, liet na uitgebreide studie weten dat de twee schilderijen niet langer meer aan Bosch toegeschreven kunnen worden, maar aan navolgers van de schilder.

Furieus
​Het Prado reageerde furieus en zetten een streep door de eerder toegezegde bruiklenen. Zo net voor de officiële opening van maandag lijkt de lucht weer wat opgeklaard tussen Den Bosch en Madrid. Zo zullen museumdirecteur Charles de Mooij en de Bossche burgemeester Rombouts de plechtigheden bijwonen. Ook prinses Beatrix is als gast van de Spaanse koning aanwezig.

Lees een eerste indruk van de El Bosco expositie het Prado in het Brabants Dagblad van zaterdag 28 mei en alles over de verschillen en de overeenkomsten van beide tentoonstellingen in de krant van dinsdag 31 mei. Lees meer over Jeroen Bosch op bd.nl/jb500

Volledig scherm
Vanaf dinsdag is de Bossche Jeroen Bosch te bewonderen in het Prado in Madrid (op de achtergrond). © Theo van de Zande
Volledig scherm
Terwijl Den Bosch nog ligt bij te komen van de grote Jeroen Bosch-expositie maakt Madrid zich op voor El Bosco La Exposicion del V Centenario. Deze toeristen zijn te vroeg. © Theo van de Zande/BD