Volledig scherm
Het tijdelijke invalidetoilet op perron 1

Elf minuten om te poepen in een stilstaande trein

Do 25 aug. Storing bij de NS. Dat was nog te overkomen voor een invalide man op station Den Bosch. Maar door het lange wachten, moest hij wel even naar het toilet. Dat leidde tot een lange zoektocht naar een voor hem geschikte wc, met een bijzondere uitkomst.

Door Bart Gotink

Een kapotte knie verhindert de man, die liever niet met zijn naam in de krant wil, afgelopen vrijdag de steile trap naar de gangbare toiletten te nemen. Op het gehandicaptentoilet hangt echter een briefje. ‘Wegens verbouwing gesloten. Invalidetoilet op perron 1’. Dus gaat meneer de roltrap af.

Terug bij af
Beneden moet hij lang zoeken voor hij uiteindelijk een bouwtoilet op het perron ziet. ‘MIVA-toilet, sleutel bij noodtoilet’, is de mysterieuze tekst daarop. Hij vraagt het aan NS-medewerkers. MIVA staat voor mindervaliden, en de sleutel ligt bij de toiletjuffrouw, zo krijgt hij te horen. Aha. Terug naar boven dus, terug bij af.

Een keer per week
Aan de balie van de NS vraagt hij de sleutel. „Het heeft geen zin om u die te geven, want dat toilet is sinds maandag niet schoongemaakt. Daar wilt u niet eens op zitten”, zo is het antwoord. Er wordt slechts een keer per week schoongemaakt, weten ze. En dus zijn er al de hele week klachten over de smerigheid.

11 minuten
Ten einde raad vraagt hij het op het perron toch nog maar een aantal medewerkers of er niet ergens een mogelijkheid is, nu de treinen richting Limburg nog altijd niet rijden. Hij krijgt het advies van een medewerker in een geel hesje om ‘te poepen in de stilstaande trein op perron 3’. Het is exact 11 minuten voor vertrek, maar hij haalt het. Nog voor de trein wegtuft, staat hij weer op het perron.

Dat lucht op.


REACTIE NS:
„Dit is uiteraard niet de bedoeling en we bieden deze meneer daarvoor onze excuses aan. Het invalidetoilet wordt verbouwd en later deze week opgeleverd. Op dat invalidetoilet hoort tot die tijd echter een duidelijke verwijzing te hangen naar de tijdelijke voorziening en het ophaalpunt voor de sleutels. Dat bordje is verdwenen. Dit hebben we nu opgelost. Hoe schoon het toilet vrijdagmiddag was, kunnen wij niet meer beoordelen. In principe is het de bedoeling dat ook dit tijdelijk toilet dagelijks gereinigd wordt. We hebben daar bij het schoonmaakbedrijf aandacht voor gevraagd. Ook na de oplevering van het invalidetoilet zullen we extra aandacht hebben voor de toegankelijkheid ervan.”

Volledig scherm
Het bord, met briefje, op de invalidetoiletten
Volledig scherm
Het bord bij de reguliere toiletten